Kolencentrale in de Eemhaven

'Kolencentrales sluiten kan niet via omweg'

Minister Kamp kan de Nederlandse kolencentrales niet tot sluiting dwingen door de eisen flink op te schroeven. De Raad van State zegt dat die 'omweg' niet strookt met de Europese richtlijnen.

Oud-PvdA-Kamerlid Vos heeft Kamp in de afgelopen Kamerperiode verzocht om de rendementseisen voor de vijf overgebleven kolencentrales zodanig op te schroeven, dat die daar nooit aan zouden kunnen voldoen en dus zouden moeten stoppen.

Minister Kamp was daar geen voorstander van en vroeg om advies. De Raad van State geeft hem gelijk en zegt dat het aanscherpen van de rendementseisen waarschijnlijk strijdig is met de Europese uitstootregels.

Schadevergoeding

De enige mogelijkheid om tot sluiting van alle kolencentrales te komen, is door een nieuwe wet te maken. "Als sluiting wenselijk wordt gevonden, adviseert de Afdeling advisering een meer directe manier: een nationale Sluitingswet", stelt de adviesraad.

Er zijn in Nederland vijf kolencentrales actief. Het gaat om twee kolencentrales uit de jaren negentig en drie relatief nieuwe kolencentrales die in 2015 en 2016 zijn geopend.

Probleem was dat de centrales een schadevergoeding zouden kunnen vragen voor de gedwongen sluiting. Maar de Raad van State zegt dat dit niet persé nodig is, als de wet voorziet in een goede overgangsperiode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl