Een beeld uit de miniatuurstad
NOS NieuwsAangepast

Aleppo in Amsterdam: ministad vertelt verhalen van inwoners

  • Paul Sanders

    Verslaggever

  • Paul Sanders

    Verslaggever

Een verzameling van kapotgeschoten gebouwen, brokken puin, demonstranten die met spandoeken zwaaien en mensen op de vlucht voor oorlog. Het zijn scènes die op het Museumplein in Amsterdam te zien zijn. De Syrische stad Aleppo is daar in het klein nagebouwd, als een soort Madurodam in oorlogstijd.

Living Aleppo is een project van kunstenares Saskia Stolz. Ze maakte een miniatuurstad van zo'n 4 bij 4 meter. De stad bestaat uit kleine nagebouwde situaties, gebaseerd op gesprekken met Syrische vluchtelingen die de bombardementen op Aleppo hebben overleefd.

"Wat we vaak horen en zien zijn de verwoestingen. Maar wat we niet zien zijn de verhalen van de mensen die in die puinhopen leven. En met hoeveel kracht ze dat doen. Dat is wat ik wilde laten zien", zegt Stolz.

Daarom zijn in de miniatuurstad ook twee vrouwen te zien die op het balkon van een appartement staan te praten over hun dagelijkse beslommeringen.

Aleppo is voor mij de mooiste plek op de wereld.

Mohamad, vluchteling uit Syrië

Met behulp van een kaart kun je als het ware door de stad zwerven. Elke scène vertelt een verhaal. Een van die verhalen is van Mohamad (24), geboren en getogen in Aleppo.

Hij wijst naar de miniatuur van een demonstratie bij universiteit van Aleppo. Een demonstratie waaraan hij zelf meedeed, en waarbij werd geschoten op de demonstranten. Er vielen doden. Mohamad werd uiteindelijk opgepakt.

Hoop op terugkeer

"Meelopen was gevaarlijk, maar ik móést meelopen", vertelt hij. "Ik schreef aan mijn moeder: 'Sorry mama als ik dood ga. Maar ik houd van Syrië. Ik moet wel mee demonstreren'."

Mohamad hoopt dat hij ooit terug kan naar zijn geboortestad. "Ik mis Aleppo, ik mis mijn familie. Aleppo is voor mij de mooiste plek op de wereld", zegt hij. Al zal de stad na jaren van oorlog nauwelijks nog te herkennen zijn.

Bekijk hieronder beelden uit het echte Aleppo en de miniatuurversie van de stad.

  • Power of Art House
  • WORLD PRESS PHOTO / AFP
    De World Press Foto: mannen redden baby's uit de wijk Salihin in Aleppo (september 2016)
  • Power of Art House
  • AFP
    De wijk Layramoun in het noordoosten van Aleppo (juli 2017)
  • Power of Art House
  • AFP
    De wijk al-Shaar (januari 2017)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl