Poetin en Trump tijdens het eerste, officiële gesprek op de G20-top
NOS NieuwsAangepast

Trump en Poetin hadden tijdens G20 nóg een gesprek

Trump en Poetin hebben elkaar tijdens de G20 naast hun officiële gesprek nog eens gesproken. Bij het gesprek tussen de Amerikaanse en de Russische president was alleen de tolk van Poetin aanwezig.

Het is niet bekendgemaakt wat er is besproken tijdens die tweede ontmoeting. Ook is niet duidelijk hoelang het gesprek duurde.

Volgens het Witte Huis was het een kort onderonsje aan het eind van het diner voor de G20-leiders en hun echtgenoten. "Een gesprek tijdens het dessert moet niet als een vergadering worden neergezet", zegt een woordvoerder.

Het is volgens het Witte Huis niet meer dan normaal dat de president bij zo'n gelegenheid met andere wereldleiders praat.

President Poetin (helemaal links) zat tijdens het diner naast Melania Trump, de vrouw van de Amerikaanse president

Andere bronnen zeggen dat Trump maar liefst een uur met zijn Russische ambtgenoot sprak. Dat zegt onder anderen Ian Bremmer, de voorzitter van de Eurasia Group, die als eerste over de ontmoeting berichtte. Volgens hem verlieten Trump en Poetin het diner halverwege. Dat er alleen een tolk van Poetin bij het gesprek was, was een overtreding van het veiligheidsprotocol, zegt Bremmer.

Bremmer heeft gesproken met andere aanwezigen, die stellen dat Trump en Poetin gedurende een uur een geanimeerd gesprek voerden. De aanwezigen stonden perplex van de ontmoeting, zegt hij in The New York Times. "Ze vonden het vreemd dat de president blijkbaar aan de rest wilde laten zien dat hij een betere relatie met Poetin had dan zij, of dat het hem gewoon niets kon schelen."

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis sprak de tolk die de Verenigde Staten naar het diner hadden meegenomen geen Russisch, maar Japans. Trump zat tijdens het diner naast de vrouw van de Japanse premier Abe.

'Nepnieuws'

Trump reageerde op Twitter op het bekend worden van het tweede gesprek. "Het nepnieuws wordt steeds oneerlijker. Zelfs een diner voor de G20-leiders wordt als onheilspellend neergezet." Hij zegt dat het gewoon een diner voor alle leiders en hun partners betrof en dat de pers ervan wist.

Er is al langer kritiek op de relatie tussen Trump en Rusland, de laatste weken vooral nadat duidelijk was geworden dat Trumps zoon voor de verkiezingen een ontmoeting had met enkele Russen. Een Russische advocate wist een afspraak met Trump jr. te krijgen, nadat een tussenpersoon compromitterende informatie over Hillary Clinton had toegezegd.

Trump en de Russen: wat gebeurde er de afgelopen tijd?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl