Frankrijk met moeite langs IJsland; Oostenrijk sterkste in Alpenderby

Frankrijk heeft met veel pijn en moeite zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal voor vrouwen gewonnen. De IJslandse defensie werd pas een paar minuten voor tijd gekraakt toen topspits Eugénie Le Sommer van Olympique Lyon vanaf de penaltystip Frankrijk naar 1-0 schoot.

Frankrijk wint met pijn en moeite eerste EK-duel

In een energiek en scherp duel was het snel duidelijk dat Frankrijk, de nummer drie van de wereld, het betere van het spel had. IJsland hield lang stand met goed verdedigend spel en hoopte met lange inworpen en andere spelhervattingen op een stunt.

Dat gebeurde niet. Vlak voor tijd werd de Franse middenvelder Amandine Henry vastgehouden in het strafschopgebied. Een penalty was het gevolg en Le Sommer schoot die koel binnen.

Derby in Deventer

Oostenrijk pakte eerder op de avond de eerste zege op het EK vrouwenvoetbal door buurland Zwitserland in de Adelaarshorst in Deventer relatief eenvoudig met 1-0 te verslaan.

Oostenrijk wint eerste partij op EK van Zwitserland

Na een kwartier opende Oostenrijk de score. Aanvaller Nina Burger ontsnapte aan de aandacht van de Zwitserse verdediging en versloeg doelman Gaelle Thalmann voor de 1-0.

Ook in de tweede helft was het alle hens aan dek voor de Zwitserse vrouwen, die meer doelpunten van het sterkere Oostenrijk wisten te voorkomen. Daarvoor moest verdediger Rahel Kiwic van Zwitserland wel een rode kaart incasseren; zij haalde na een uur spelen de doorgebroken Burger neer.