Rechtbank Limburg in Maastricht
NOS Nieuws

Motorrijder krijgt jaar cel voor doodrijden fietser in Swartbroek

De rechtbank Limburg heeft een 36-jarige motorrijder uit Weert veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar wegens het doodrijden van een fietser. Het ongeluk gebeurde in Swartbroek, vlak bij Weert, in maart 2014. Het slachtoffer was een man van 78.

Het rijgedrag van de motorrijder was volgens de rechtbank "zeer onoplettend en onvoorzichtig". De kwalificatie 'roekeloos' gaat de rechtbank te ver. De verdachte haalde ondanks een doorgetrokken streep in een bocht verscheidene auto's en motorrijders via de linkerweghelft in en reed ook nog eens veel te hard. Vlak na de bocht reed hij de man aan, die net de weg overstak. De man uit Weert kwam ter plekke om het leven.

Onverantwoordelijk

Het slachtoffer had geen schuld aan de aanrijding, want er kon niet van hem gevraagd worden dat hij rekening hield met onverantwoordelijk rijgedrag.

De rechtbank stelt vast dat de verdachte nauwelijks verantwoording heeft genomen voor zijn verkeersgedrag. Hij was op het moment van het ongeluk onder invloed van hoge concentraties amfetamine en het ontspanningsmiddel alprazolam.

Bij de vaststelling van de straf hield de rechtbank rekening met de ernstige fysieke en psychische schade die de man zelf overhield aan het ongeluk en de lange tijd tussen het ongeluk en de rechtszaak. Behalve de gevangenisstraf is hem een rijverbod van drie jaar opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl