Arjan Schouten, Rivkah op het Veld en Robèrt Misset
NOS VoetbalAangepast

'Vrouwenvoetbal leeft, maar is nog steeds in ontwikkeling'

In de zomers waarin het Nederlands elftal nog deelnam aan grote toernooien, werden straten, pleinen en cafés oranje versierd. Zover is het nog niet nu de vrouwen hun EK spelen, maar de gasten in het Sportforum merken dat een lichte Oranjekoorts niet ver weg is.

"Ik zag zondagmiddag een groepje fans in het oranje lopen in Amsterdam, toch geen speelstad, en toen dacht ik: hé, er leeft meer Oranjegevoel dan ik had verwacht," zegt NOS-presentator Rivkah op het Veld.

"Bovendien", vult AD-journalist Arjan Schouten haar aan, "vond ik het spel tegen Noorwegen best te pruimen. Twee jaar geleden viel me dat tijdens het WK nog heel erg tegen, maar de speelsters zijn een paar jaar verder en spelen bij topclubs. Dat is te zien."

Journalist Robèrt Misset van de Volkskrant: "Wat dat betreft is het goed te vergelijken met de opkomst van andere vrouwensporten. In het volleybal, handbal en hockey zijn ze alleen al wat verder."

"Als je in die sporten naar de vrouwen kijkt, dan denk je niet eens aan hoe de mannen het zouden doen. Dat is bij het vrouwenvoetbal anders, dat is nog steeds een topsport in ontwikkeling", aldus Misset.

17 miljoen 'kenners'

Op het Veld is het met die conclusie eens, maar wil daar nog wel een belangrijke nuancering aan toevoegen."Voetbal is een sport waarvan iedereen iets meent te weten. Dat is toch anders."

"De handbalvrouwen hebben de vorige jaren enorme indruk op ons gemaakt, maar hoeveel van die enthousiaste sportliefhebbers hadden ooit een wedstrijd van de mannen gezien?"

'Het is een sport in ontwikkeling'

Ook in het tennis moeten de speelsters vaak de vergelijking met de mannen aanhoren. Maar ook zij hebben volgens de panelleden van het Sportforum een goede beurt gemaakt.

"Het vrouwentennis kwakkelt al een paar jaar", zegt Misset. "Maar er waren nu op Wimbledon een paar ontzettend goede partijen. En met Garbiñe Muguruza was er een zeer terechte winnares. Zij heeft de allure van een diva en ze durft echt aanvallend te spelen."

Nieuwe heldin

Op het Veld: "Ik geniet ook van haar spel. Je ziet bij Muguruza echt dat er iemand staat. Bij haar heb ik het idee dat ze over vijf jaar nog steeds tot de top behoort en dat is bij het vrouwentennis nog altijd maar de vraag."

"Want niets is zo onzeker als vrouwentennis", vervolgt de NOS-presentator. "Maar in Muguruza zie ik de nieuwe heldin. Misschien kan zij zelfs wel het stokje van Serena Williams en Maria Sjarapova overnemen."

'Niets zo onzeker als vrouwentennis'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl