Lopers hebben last van de hitte tijdens de Vierdaagse van 2016
NOS NieuwsAangepast

Knuffelhormoon als medicijn tegen blaren tijdens de Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse, die morgen van start gaat, is niet alleen een fysieke prestatie, ook het brein moet zich tijdens het wandelen behoorlijk inspannen. "En die inspanning vindt het brein fantastisch. Het bereiken van de finish geeft zo'n gevoel van euforie, dat je volgend jaar zeker weer mee wilt doen", zegt professor Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De mentale blaren van de vierdaagse

Scherder moedigt mensen al jaren aan om meer te wandelen. Minimaal een half uur per dag bewegen doet wonderen voor het menselijk lichaam, ook voor de bovenkamer. "Wandelen bevordert creativiteit, productiviteit en leert je impulsen beter te controleren."

De Nijmeegse Vierdaagse, die bestaat uit de afstanden 30, 40 of 50 kilometer per dag, maakt bepaalde gevoelens los waar deelnemers niet dagelijks mee in aanraking komen. Want hoe vaak loop je samen met duizenden deelnemers zó veel kilometers, terwijl de blaren op je voeten steeds groter en pijnlijker worden?

Scherder: "Je hebt tijdens het lopen veel steun aan het lopen met andere deelnemers. Samen zingen of elkaar opbeuren met teksten als 'pijn is fijn en jeuk is leuk' is ontzettend krachtig. Dat groepsgevoel zorgt ervoor dat het hormoon oxytocine vrijkomt, ook bekend als het knuffelhormoon. Dat gevoel van harmonie en liefde zorgt ervoor dat je pijngrenzen kunt verleggen en zo samen de finish kunt halen."

Na vier dagen lopen bereiken de deelnemers de Via Gladiola, de straat in Nijmegen waar de wandelaars onder luid applaus en gejoel langs de tribunes de finishlijn over lopen. Traditiegetrouw krijgen de nieuwe helden gladiolen van het publiek, als waardering voor hun prestatie.

Het 'warme bad van liefde' werkt verslavend, meent Scherder. "Het leveren van een topprestatie zorgt voor een enorme uitstoot van dopamine, een beloning voor vier dagen knokken. Dopamine zorgt voor een gevoel van euforie en trots. En dat heerlijke gevoel smaakt naar meer, waardoor het goed mogelijk is dat je dan al zeker weet volgend jaar weer mee te doen."

Ruim 42.000 wandelaars starten vannacht om 4:00 uur met de 'Dag van Elst'. Dat is voor veel lopers even wennen, want de route is omgedraaid. Voorgaande jaren liepen zij aan het einde van dag 1 over een lange, onbeschutte dijk. Dat was doorgaans erg zwaar, zeker met hoge temperaturen. Ook is de dijk door een veranderde verkeerssituatie slechter bereikbaar voor hulpdiensten. De omgekeerde route moet de tocht veiliger maken voor de deelnemers.

De NOS doet vrijdag 21 juli op de slotdag live verslag van de 101ste Vierdaagse. Vanaf 14.00 kunt u deelnemers zien finishen op NPO2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl