Roger Federer
NOS Sport••Aangepast

'Alleen als Cilic in een flow komt, heeft hij een kans tegen Federer'

Roger Federer gaat op jacht naar zijn achtste Wimbledon-titel. De Zwitser kan daarmee zijn negentiende grandslamtitel binnenhalen.

Federer (35) is nog zonder setverlies in Londen en de te kloppen man. Hij kan voor de tweede keer in zijn loopbaan een grandslamtoernooi winnen zonder een set tegen te krijgen. John van Lottum verwacht opnieuw een huzarenstukje van de man op wie de tijd maar geen vat lijkt te krijgen.

Elfde Wimbledon-finale voor Federer na winst op Berdych

Wat maakt Federer zo sterk op dit toernooi?

"Net als eerder dit jaar op de Australian Open blijft Federer zijn backhand doorslaan, waardoor hij tegenstanders geen rust geeft. Daarnaast blinkt Federer uit op de belangrijke momenten. Hij heeft het vermogen om dan juist een ace te slaan of met een prachtige bal op de proppen te komen."

"Dat zag je vrijdag ook in zijn halve finale tegen Berdych, die echt een goede partij speelde. Federer deed op het juiste moment de juiste dingen en eigenlijk gold voor Berdych het omgekeerde."

Meeste grandslamfinales

SpelerAantal
Roger Federer29
Rafael Nadal22
Novak Djokovic21
Ivan Lendl19
Pete Sampras18

Wat moet Cilic doen om Federer van de titel af te houden?

"Cilic weet wat het is om op dit niveau van Federer te winnen, want dat heeft hij op de US Open in 2014 gedaan. Dus dat is een voordeel voor hem. Cilic zal heel direct moeten spelen, eigenlijk zoals Berdych dat vrijdag heeft gedaan."

"De Kroaat kan ook hele goede hoeken maken, daar houdt Federer niet van omdat hij dan vooral tot verdedigen wordt gedwongen. Maar om te winnen zal Cilic echt boven zichzelf moeten uitstijgen, hopen dat hij in een flow komt. Alleen dan zie ik hem kans maken tegen Federer."

Een veelgehoord geluid op Wimbledon is dat Federer zijn beste tennis ooit speelt. Ben je het daarmee eens?

"Ja, dat denk ik wel. Ik vergelijk het altijd met Pete Sampras. Toen ik tegen hem speelde, wist je dat je een rustmoment had als je de bal hoog op zijn backhand speelde. Dat had Federer ook - met de nadruk op 'had' - zodra hij een paar keer achter elkaar zijn slicebackhand speelde."

"Nu speelt Federer aanvallender dan ooit en staat hij veel meer naar voren te tennissen. Hij geeft zijn tegenstanders nauwelijks tijd. Ik denk dat Federer ook naar Djokovic heeft gekeken. Djokovic bleef in zijn superperiode ook altijd op de baseline staan en sloeg zijn backhand voluit."

"Hetzelfde geldt overigens voor Nadal. Die speelt ook veel beter dan voorheen, al blijft hij moeite houden met spelers met een goede service. Dat zagen we op Wimbledon ook tegen Gilles Muller."

Federer kan het zich permitteren om het gravelseizoen over te slaan. Hij is daardoor fris en fit. Is dit eerlijk ten opzichte van de concurrentie?

"De keuze om het gravelseizoen over te slaan komt misschien wel voort uit het feit dat Federer zijn spel moet aanpassen. Ander voetenwerk, andere tactiek. Dat gaat dan ook ten koste van zijn fysiek en zelfvertrouwen. Dus wellicht dat hij daarom die keuze heeft gemaakt."

"Grote graveltoernooien zoals Monte Carlo, Madrid en Rome zijn hier wel de dupe van. Je hoopt altijd de beste spelers op je toernooi te hebben."

"Aan de andere kant: we willen dat iemand als Federer zolang mogelijk door blijft gaan, zodat we nog van hem kunnen genieten. Wie zijn wij dan om hem te bekritiseren? Federer weet als geen ander wat goed voor hem is. Het is wat het is."

Spelers van 35 jaar en ouder in grandslamfinales

Leeftijd (jaar-dagen)SpelerToernooi
39-310 Ken RosewallUS Open 1974
39-246Ken RosewallWimbledon 1974
37-62Ken RosewallAus Open 1972
36-306Mal AndersonAus Open 1972
36-73Ken RosewallAus Open 1971
35-342Roger FedererWimbledon 2017
35-315Ken RosewallUS Open 1970
35-244Ken RosewallWimbledon 1970
35-174Roger FedererAus Open 2017
35-135Andre AgassiUS Open 2005
Cilic voor het eerst Wimbledonfinalist

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl