NOS NieuwsAangepast

'Cipiers krijgen veel vaker te maken met geweld'

Personeel van gevangenissen en tbs-klinieken heeft vorig jaar ruim 2000 keer melding gemaakt van geweld. Dat is een toename van bijna 20 procent en opzichte van 2015, blijkt uit cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen, die het ANP heeft opgevraagd. De centrale ondernemingsraad heeft over het geweld tegen het gevangenispersoneel een brandbrief gestuurd, zegt het persbureau.

Geweldsincidenten gebeuren vooral in gevangenissen: in 2016 waren er 1880 meldingen. Twee tbs-klinieken noteerden in dat jaar 133 incidenten. Van de andere vijf tbs-instellingen zijn geen cijfers bekend.

Ik wist wel dat het gebeurde, maar dat het zó hoog was, is schokkend.

COR-voorzitter Rob Minkes

Er wordt ook vaker melding gemaakt van bedreiging.

Bezuinigingen

COR-voorzitter Rob Minkes is niet verbaasd over de toename. Gevangenispersoneel had al de indruk dat gevangenen gewelddadiger worden, maar dat kon tot nu toe niet worden gestaafd met cijfers. Die vielen nog hoger uit dan hij had vermoed. "Ik wist wel dat het gebeurde, maar dat het zo hoog was, is schokkend."

Volgens Minkes is de toename van het geweld te wijten aan de bezuinigingen, die volgens hem hebben geleid tot onderbezetting en een groter ziekteverzuim. Hij zegt ook dat straffen voor gedetineerden die zich misdragen te laag zijn en dat het bovendien lastig is om de sancties op te leggen.

Volgens het ANP leidt geweld tegen gevangenispersoneel minder vaak tot een straf. Vorig jaar werden gemiddeld 2,2 op 100 gevangenen bestraft. Een jaar eerder waren dat er nog 3. Bij tbs-klinieken daalde dat aantal van 2,4 naar 0,7.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat de directie van de DJI met de COR in gesprek is. Er moet inderdaad meer personeel worden aangenomen, aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl