NOS VoetbalAangepast

Noors vrouwenelftal steunt op zussen Hegerberg

Melis lovend over Noorse zussen Hegerberg

Ze werd door de UEFA uitgeroepen tot Europees speelster van het seizoen 2015/2016, ze won dit seizoen met haar club Olympique Lyonnais voor de tweede keer op rij de Champions League en nu hoopt ze te schitteren op het EK vrouwenvoetbal.

Ada Hegerberg is pas 21 jaar, maar samen met haar drie jaar oudere zus Andrine vormt ze het hart van het Noorse elftal. Noorwegen is de eerste tegenstander van Nederland op het EK.

Volgens oud-international Manon Melis een tweetal om rekening mee te houden: "Ik heb met Andrine samengespeeld in Zweden. Haar zus ken ik, omdat we met het Nederlands elftal meerdere malen tegen Noorwegen hebben gespeeld. Andrine is een middenvelder. Een linkspoot die haar zus, die aanvaller is, haarscherp aanvoelt."

Noorwegen is in poule A de sterkste tegenstander voor Nederland, zo schat Melis in. Het Scandinavische land behaalde in 2013 zilver op het EK. In de finale verloor het met 1-0 van Duitsland.

Ook toen speelde Ada Hergerberg al mee, vertelt Melis: "Ze was zo'n talent. Op haar vijftiende debuteerde ze in de Noorse hoogste divisie, een jaar later maakte ze haar debuut in de nationale selectie. Ze is een grote, sterke spits, heel gevaarlijk en kopsterk. Echt een topper."

Voor de Noren is het alweer het elfde Europees kampioenschap. Twee keer wonnen ze de titel, in 1987 en 1993. De resultaten van het Nederlands elftal tegen Noorwegen zijn niet goed.

In 2013 zaten de twee landen ook bij elkaar in een poule. Toen versloeg Noorwegen Nederland met 1-0 in de groepsfase. Van de 14 wedstrijden die Oranje tegen Noorwegen speelde, won het er maar een. Er is de Nederlandse vrouwen dus alles aan gelegen om de zussen Hegerberg af te stoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl