Lucien Favre, trainer van Nice
NOS VoetbalAangepast

'Bij Nice zijn ze de galavoorstelling van Ajax nog niet vergeten'

OGC Nice vormt voor Ajax de eerste horde op weg naar de groepsfase van de Champions League. "Een onberekenbaar elftal", zegt sportjournalist Jurriaan van Wessem, kenner van het Franse voetbal.

Wat was jouw eerste reactie na de loting?
"Dit was een duel dat eigenlijk al in de lucht hing sinds de verloren Europa League-finale van Ajax. Want als de Amsterdammers hadden gewonnen van Manchester United, dan hadden beide clubs deze voorronde helemaal niet hoeven te spelen. Ajax was dan rechtstreeks naar de Champions League gegaan en Nice naar de play-offs. Ze zijn dus een beetje tot elkaar veroordeeld."

Nice eindigde afgelopen seizoen als derde in Frankrijk. Hoe sterk is de ploeg?
"Ze zijn een beetje leeggekocht, vooral het vertrek van Younès Belhanda weegt zwaar. En de Braziliaanse linksback Dalbert staat op het punt om over te stappen naar Internazionale. Nice is een ploeg die snel kan omschakelen en over veerkracht beschikt. Een onberekenbaar elftal, defensief sterk. Maar ik weet niet of ze de knappe prestaties van vorig seizoen kunnen herhalen."

Welke rol speelt trainer Lucien Favre in het geheel?
"Favre is echt een lot uit de loterij gebleken. Hij heeft Nice in korte tijd tijd getransformeerd in een ontzettend stugge ploeg. De titel lag zelfs lange tijd voor het grijpen, maar AS Monaco en Paris Saint-Germain bleken toch te sterk. Geen schande uiteraard. Ik was best verbaasd dat Nice een overgang van Favre naar Borussia Dortmund tegenhield. Bij Ajax hadden ze blijkbaar minder moeite met een vertrek van Peter Bosz..."

Mario Balotelli, spits bij Nice

Volgens Marcel Keizer is Nice het sterkste team dat Ajax kon loten. Hoe zie jij dat?
"Nou, dat zal allemaal wel, maar ook bij Nice hielden ze de adem in. Ook zij zijn de galavoorstelling van Ajax tegen Olympique Lyonnais in Amsterdam nog niet vergeten. Het is een mooi affiche, waarbij de ploeg van Keizer favoriet is. En Mario Balotelli is ook nog eens geschorst voor de heenwedstrijd, een meevaller. De vraag is echter in hoeverre Ajax zich kan focussen gezien de vreselijke situatie rond Abdelhak Nouri."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl