Voor wie de zomercolumns écht mist: een overzicht van de leukste

NOS

De NOS-zomercolumns zijn gestopt. Dat werd deze week bejubeld, maar ook betreurd.

Een tv-recensent van de Volkskrant die vorig jaar nog schreef dat het maar eens afgelopen moest zijn schrijft nu met lichte spot 'maar dit was ook weer niet de bedoeling.' Jinek neemt de hele week afscheid door een aantal succesnummers te herhalen. En bij Vice schrokken ze ook: 'zonder zomercolumns geen zomer'.

Het NOS Journaal begon in 2007 met de zomercolumn, als extraatje in de rustige zomermaanden. Buitenlandredacteur Rutger Mazel regelde ze jarenlang.

"We begonnen in april met ideeën verzamelen en zorgden dat we altijd voor een paar dagen columns hadden klaarliggen, zodat we konden schuiven", vertelt Mazel. "Je moest namelijk opletten dat een correspondent die net verslag had gedaan van breaking news daarna niet nog een keer in een jolige zomercolumn voorbijkwam."

Dit was de allereerste NOS-zomercolumn van 4 juni 2007, over het verzet in de Berlijnse wijk Kreuzberg tegen de opening van een hamburgerrestaurant:

De eerste zomercolumn: verzet tegen McDonalds in Kreuzberg
De eerste NOS zomercolumn kwam uit Duitsland. inwoners van de Berlijnse wijk Kreuzberg verzetten zich tegen de komst van een McDonalds.

Bijna ieder jaar was er wel ergens discussie over de luchtig bedoelde tv-columns. De Speld maakte in 2012 een persiflage en Vice onderwierp het fenomeen in 2015 aan een kritische analyse. "Ook op de redactie was er weleens discussie", zegt Mazel. "Maar er waren ook af en toe columns die heel veel herhaald en gedeeld werden. De column van Martijn Bink over de vlechtjes van zijn dochters bijvoorbeeld, dat was een hit."

En nu is het dus voorbij. Daarom voor de liefhebbers (en de critici) nog een keer de vlechtjes-column uit 2016 en andere 'hoogtepunten' uit tien jaar zomercolumns.

Martijn Bink in de knoop met haar van zijn dochters
Verslaggever Martijn Bink is niet de enige papa die het lastig vindt om het haar van zijn dochters te doen. Daarom volgt hij een workshop vlechten.

Saskia Dekkers ging in 2009 op zoek naar het kleinste dorpje van Frankrijk. Zes inwoners had Épécamps toen, maar ook acht gemeenteraadsleden en een burgemeester.

Is het geld op, dan knipt de burgemeester zélf de heg
Saskia Dekkers bezoekt het kleinste dorpje in Frankrijk. Het bestuur is groter dan het aantal inwoners.

Wouter Zwart sloeg in 2010 een paar glazen achterover op een groot Chinees bierfestival en leerde zo hoe dat gaat in China, een biertje drinken.

Bier drinken op zijn Chinees
Wouter Zwart ging voor een zomercolumn naar een bierfestival in China.

Andrea Vreede kwam in 2012 met een snelcursus gebaren maken op zijn Italiaans, compleet met ondertiteling.

Italiaans spreek je niet alleen met woorden, maar ook met gebaren
In Italië heeft ieder gebaar een betekenis. Als je die niet goed interpreteert, kan dat voor flinke vergissingen zorgen, ervaart correspondent Andrea Vreede.

Wouter Meijer ging in 2012 de straat op als rondlopende worstenverkoper in Berlijn. Een zwaar beroep, ondervond hij al snel.

Braadworsten verkopen in Berlijn: half mens, half machine
Wouter Meijer over de verkoop van broodjes met braadworst op straat in Berlijn in een zomercolumn uit 2012.

Robert Portier bezocht in 2013 een cricketwedstrijd voor een zomercolumn. Niet over cricket maar over de bijzondere hoofddeksels in het publiek.

'Een meloen houdt je hoofd koel en staat gek'
Cricketfans in Australië dragen naast petjes en hoeden, ook watermeloenen op hun hoofd. Correpondent Robert Portier probeerde zelf zo'n fruitige helm uit.

Wat is een cronut? Wessel de Jong ging in 2015 naar een bakkerij in New York.

Cronut zorgt voor lange rijen
Correpondent Wessel de Jong kijkt met verbazing naar de lange rijen mensen die zich voor dag en dauw bij de bakker vormen, om zijn specialiteit te proeven.

In Indonesië verstaan ze onder een bosje bloemen iets heel anders dan hier. Michel Maas toog in 2015 naar een bloemenwinkel in Jakarta.

In Indonesië kun je niet aankomen met een bosje bloemen
Valt er wat te vieren? Met een bosje bloemen kom je in Indonesië niet weg, ervaart correpondent Michel Maas.

Uit welke Amerikaanse staat komt het meeste rare en idiote nieuws? Wouter Zwart had in 2015 wel een idee en ging ernaartoe voor zijn zomercolumn.

Nergens komt zo veel idioot nieuws vandaan als uit Florida
Het raarste nieuws komt uit Florida, valt correspondent Wouter Zwart op. Hij probeert uit te vinden of de mensen daar echt zo gek zijn als de kranten doen geloven.

Judith van de Hulsbeek was in 2015 nog maar net correspondent in Duitsland. In Berlijn was toen iets nieuws bedacht voor mensen die hun stress willen afreageren: de woedekamer. Judith ging helemaal los.

'Voor honderd euro per uur totaal los gaan'
Judith van de Hulsbeek in Duitsland over de perfecte manier om van haar stress af te komen.