Venus Williams en Garbine Muguruza
NOS SportAangepast

'Ik zag Venus huilen en dacht: dat wordt niks. En zie nu'

"Een mooi affiche." Oud-tennisser John van Lottum kijkt uit naar de vrouwenfinale op Wimbledon tussen Venus Williams en Garbiñe Muguruza. De wedstrijd is vanaf 15.00 uur live te zien op NPO 2 en NOS.nl.

Dat de 37-jarige Williams nu voor de zestiende keer in haar loopbaan in de finale van een grandslamtoernooi staat, had Van Lottum niet gedacht. Dat heeft alles te maken met het auto-ongeluk waarbij de Amerikaanse eerder dit jaar betrokken was.

Een tragisch ongeval, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg. Een ongeval ook met gevolgen voor de tennisster, al werd tijdens Wimbledon duidelijk dat Williams geen schuld heeft aan het ongeluk.

Ik denk dat Muguruza wint. Die heeft power nodig om in haar spel te komen en dat geeft Venus haar.

John van Lottum

"Ik zag haar huilen op de persconferentie na de eerste ronde en dacht: dat wordt niks. Dat ze nu in de finale staat, zegt wel iets over haar. Voor haar en haar zus Serena is tennis meer dan een sport, het is ook overleven. En als ambassadeurs van de sport voelen ze een zekere verantwoordelijkheid om te spelen", aldus Van Lottum.

"Maar dat betekent niet dat het ongeluk haar niets doet", gaat hij verder. "Het is iets wat ze ongetwijfeld continu meeneemt, maar ze is in staat om dat om te zetten in iets positiefs. Ik denk ook uit respect naar alle betrokkenen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Van Lottum denkt overigens niet dat Williams de finale gaat winnen. "Ik kies voor Muguruza. Die heeft power nodig om in haar spel te komen en dat geeft Venus haar. Dan kan ze het tempo overnemen. Bovendien heeft ze vorig jaar ook al van Serena gewonnen in de finale van Roland Garros."

Als Muguruza inderdaad wint, is ze de eerste speelster die zowel Venus als Serena Williams heeft verslagen in de finale van een grandslamtoernooi. "Maar dan vraag ik me meteen af: waar is ze de rest van het jaar?", aldus Van Lottum. "Ze presteert goed op de grandslamtoernooien, maar daarbuiten horen we te weinig van haar. Ze moet constanter worden."

Venus Williams op Wimbledon

Cruciaal voor Muguruza zal vandaag de eerste set worden. Van Lottum: "Zij is iemand die steeds beter gaat spelen als ze voorstaat, maar minder wordt als ze achterstaat."

De cijfers beamen dat, want bij de laatste dertien wedstrijden op Wimbledon waarin ze de eerste set won, won Muguruza ook de partij. Op tijd inschakelen dus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl