Nils Koster en zijn zeewierboerderij
NOS NieuwsAangepast

Kaasboer probeert teelt van zeewier uit in de Waddenzee

Het is nog maar een kleinschalig experiment, toch is Vlielander Nils Koster zich bewust van de uitdagingen die straks op zijn pad komen. Hij begint binnenkort met het telen van zeesla in de Waddenzee.

Koster is eigenlijk kaasboer. Hij gebruikt het zeewier al jaren in zijn producten. Tot nu toe haalde hij het uit zee, maar nu gaat hij het zelf kweken.

"Ik kwam in contact met wetenschappers en we raakten in gesprek over het telen van zeewier en dat dat op een duurzame manier en relatief eenvoudig kon", vertelt hij. "Je moet natuurlijk voorzichtig zijn op het wad, omdat niet alles in dit gebied mag. Maar nu heb ik een heel simpele methode die ervoor geschikt is."

Dit is een beschermd natuurgebied waar je erg voorzichtig mee moet zijn.

Kaasboer en zeewierteler Nils Koster

De zeewierinstallatie bestaat uit niet meer dan een simpele kweeklijn die in het water wordt vastgehouden door boeien. Op de kweeklijn groeit zeesla, het soort zeewier dat in de Waddenzee en Noordzee veel voorkomt.

"Het doel van deze zeewierboerderij is onderzoeken of zeesla op grote schaal geproduceerd kan worden op Vlieland. Natuurlijk kun je het gewoon in het wild plukken, maar als je het via een kleinschalige manier kunt produceren, waarom niet?", zegt Koster. "Ook houden we de invloed van het telen van zeewier op het ecosysteem in de Waddenzee in de gaten. Dit is een beschermd natuurgebied waar je erg voorzichtig mee moet zijn."

Kaasboer gaat zeewier kweken in de Waddenzee

Op dit moment vindt de zeewierteelt in Nederland grotendeels plaats in de Oosterschelde, de Noordzee en op Texel. Zeewier is een interessant product, omdat het rijk is aan eiwitten, gebruikt kan worden als basismateriaal voor bouwmaterialen en als grondstof voor productie van energie. Zeewier wordt ook gezien als 'nieuw voedsel' om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van eten te voorzien.

Volgens Floris Groenendijk van de Wageningen University is het belangrijk om te kijken naar een duurzame voedselvoorziening, waarin we minder gebruikmaken van dierlijke eiwitten en meer van plantaardig voedsel. De druk op landbouwgrond neemt volgens hem toe, waardoor er wel naar zee moet worden uitgeweken.

"We zien wereldwijd een explosie in het telen van zeewier. In Azië is de zeewiermarkt het grootst en groeit die het hardst", zegt Groenendijk. "We staan op een kantelpunt wat betreft de productie ervan. Grote bedrijven hebben veel interesse om in zeewier te investeren."

Zeesla

Het experiment van de Vlielandse kaasboer wordt in oktober geëvalueerd. Dan wordt bekeken of de kaasboer er in geslaagd is om zeesla te kweken, zonder het ecosysteem te beschadigen. In dat geval wordt de kweekopstelling voor het zeewier mogelijk uitgebreid met langere kweeklijnen.

De gemeente Vlieland is hoopvol en ziet het telen van zeewier als nieuwe inkomstenbron voor het eiland dat nu voor 90 procent afhankelijk is van toerisme. "Wij geloven dat zeewier de toekomst is. En niet alleen wij, ook het ministerie van Economische Zaken dat onlangs 5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor onderzoek naar zeewier", zegt een woordvoerder.

"Wij doen dit project niet voor niets en zien dit als een mogelijkheid om meer kennis op te doen. Wellicht biedt dit in de toekomst de mogelijkheid om het groter te maken. Dat is goed voor de werkgelegenheid op het eiland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl