Nederlandse Turken bij een demonstratie vorig jaar in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Turkse Nederlanders zijn jaar na de coup nog altijd diep verdeeld

Het is morgen een jaar geleden dat in Turkije een poging tot een staatsgreep werd gedaan. In de Schilderswijk in Den Haag wonen veel Turkse Nederlanders. Sommigen verdedigen het optreden van president Erdogan fel, anderen maken zich juist grote zorgen over de democratie in Turkije.

Erdogan wees na de coup onmiddellijk de volgelingen van de islamistische denker Fethullah Gülen aan als de daders. Dat leidde tot spanningen. Niet alleen in Turkije, maar ook in de Turkse gemeenschap hier. In Nederland wonen zo'n 350.000 mensen met een Turkse achtergrond. Tussen de 10.000 en 20.000 van hen zouden aanhanger van Gülen zijn.

"Ik voel mij niet meer veilig in Nederland en ben bang dat er iets kan gebeuren. Er wordt vaak over gesproken dat inlichtingendiensten hier nog iets gaan verrekenen", vertelt een Haagse Gülen-aanhanger. Hij wil zijn naam niet bekend maken, want hij is bang dat zijn familie in Turkije dan in de problemen komt.

Hij denkt dat de coup is georganiseerd door Erdogan zelf, zodat die alle macht naar zich kan toetrekken. Terug naar Turkije durft hij niet meer, omdat hij denkt dat hij op een zwarte lijst staat. Zelfs bij de begrafenis van zijn ouders liet hij om die reden verstek gaan.

'Mijn ouders overleden na de coup, ik kon niet naar de begrafenis in Turkije'

In Turkije zijn in de periode na de coup 150.000 mensen ontslagen en 50.000 mensen gearresteerd. Volgens de Turkse autoriteiten zijn het allemaal Gülenisten.

De Haagse Atalay Celenk wil graag delen waarom hij begrip heeft voor de Turkse overheid. "Ik vind het goed dat er mensen worden opgepakt, maar ik vind wel dat zij een eerlijk proces verdienen", verduidelijkt Celenk.

'Je kunt als overheid niet eerst een jaar nadenken en het dan wel zien'

Turkije is veranderd sinds de couppoging en de sfeer in de Turkse gemeenschap in Nederland ook. Celenk vindt dat in Den Haag de coup een bijdrage heeft geleverd om de gemeenschap te verenigingen.

De Gülen-aanhanger ziet dat heel anders. Zijn mensen worden juist buitengesloten, vindt hij. Hij ziet bijvoorbeeld dat er wordt gezegd dat mensen niet een winkel van een Gülen-aanhanger moeten bezoeken. "Mensen die toch een aankoop doen, worden gezien als verrader."

"Littekens zijn er zeker", zegt Celenk. "Ik denk dat wij die littekens in Nederland ieder jaar gaan herdenken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl