Carlo Huisman
NOS SportAangepast

De zee slingert Huisman van pure snelheid naar groots avontuur

"Waanzinnig om mee te maken." Bij het terugdenken aan het winnen van de America's Cup en de daaropvolgende huldiging in Nieuw-Zeeland glundert zeiler Carlo Huisman weer van oor tot oor.

"Het hele land stond op z'n kop. In Auckland waren er zo'n honderdduizend mensen op straat om ons toe te juichen. Het was alsof we het WK voetbal hadden gewonnen, maar zo groot is de belangrijkste zeilwedstrijd ter wereld ook in Nieuw-Zeeland."

Feest bij Emirates Team New Zealand. Carlo Huisman uiterst rechts

Huisman leverde die prestatie met Emirates Team New Zealand. De Nederlander was op voorspraak van tacticus Ray Davies naar de andere kant van de wereld gehaald.

"Na een proefperiode van twee maanden kreeg ik een contract. Mede omdat ze dachten dat ik als 'Hollander' wel de benen van een fietser had. En dat kwam goed van pas met het oog op een innovatief idee waar het team mee aan het experimenteren was."

Fietsen op het water

Huisman doelt op het gebruik van de benen in plaats van de armen bij het aandrijven van het hydraulische systeem waarmee onder andere de zeilen worden bediend. Een revolutionaire en spectaculaire ontwikkeling die de Kiwi's succes bracht in de belangrijkste zeilwedstrijd ter wereld.

"Tijdens de tests waren we er al snel uit dat je veel meer power kon creëren met je benen dan met je armen. Toen zijn de ontwikkelaars van de boot ermee aan de slag gegaan."

Voor Huisman hadden daarom in de voorbereiding op de America's Cup twee zaken prioriteit: ten eerste de beenspieren maximaal trainen, ten tweede de revolutionaire vinding geheim houden. En dat viel nog niet mee.

"Ik heb het maar aan twee mensen verteld. Ik had de grootste moeite om het voor mijn fysiotherapeut verborgen te houden, want hij begreep maar niet waarom ik elke week last had van mijn benen en niet van mijn armen."

Team New Zealand tijdens de America's Cup

Over twee jaar stapt Huisman opnieuw aan boord van het Nieuw-Zeelandse team om de titel te verdedigen. Maar in de tussentijd voegt hij een heel ander zeilhoofdstuk toe aan zijn lopen: de Volvo Ocean Race.

Wereld van verschil

"Die twee wedstrijden zijn op geen enkele manier te vergelijken, behalve dat het allebei zeilwedstrijden zijn. De America's Cup is supersnel en wordt ook wel de Formule 1 op het water genoemd, terwijl de Ocean Race veel meer een avontuur is, omdat je veel langere tijd op zee bent."

Huisman wordt tijdens de Ocean Race bemanningslid op de Brunel van Bouwe Bekking. Het wordt zijn debuut in de race rond de wereld. "Toen Bouwe mij vroeg, was ik meteen enthousiast. Ik kijk er waanzinnig naar uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl