Roger Federer
NOS SportAangepast

'Op Federer na zijn het allemaal powerhouses'

Wimbledon bevindt zich in de beslissende fase. De resterende enkelspelwedstrijden zijn allemaal live te zien bij de NOS, met vandaag vanaf 14.00 uur op NPO 2 en NOS.nl de halve finales van de mannen. John van Lottum is onze studiogast en blikt alvast vooruit.

"Op Federer na zijn het allemaal powerhouses", zegt Van Lottum over de vier overgebleven spelers. Sam Querrey neemt het op tegen Marin Cilic en Roger Federer speelt tegen Tomás Berdych. "Er zit zoveel power tussen. Allemaal harde en directe knallen."

Kan Van Lottum daar niet van genieten? "Niet echt als ze tegen elkaar moeten. Het doet me een beetje aan damestennis denken: veel van hetzelfde, veel vlakke slagen. Ik mis de variatie en het tactisch gevecht."

Sam Querrey heeft Andy Murray verslagen

Daarbij heeft hij het vooral over de Amerikaan Querrey, die in de kwartfinales Andy Murray uitschakelde. "Als je ziet hoe hij speelt, dan is het allesbehalve vloeiend. Het is gewoon hakken. Cilic is nog wel van de rally, veel meer een allroundspeler. Ik denk ook dat hij gaat winnen."

Weergaloze passing Federer

In de andere halve finale tipt Van Lottum Federer. "In zijn laatste twee wedstrijden, tegen Dimitrov en Raonic, was hij echt heer en meester. Heb je die passing van hem gezien tegen Raonic? Weergaloos."

Van Lottum verwacht niet dat Berdych het de Zwitser echt lastig kan maken. "Hij heeft te veel respect voor Federer. Bovendien had hij het ook al een set lastig tegen Djokovic, terwijl die zo geblesseerd was dat hij later moest opgeven."

Federer versus Van Lottum

Zelf speelde Van Lottum vier keer tegen Federer. Hij werd 'vier keer tweede', zoals hij zijn nederlagen omschrijft, maar bij een challengertoernooi in Surbiton won hij in 1999 wel een set van de Zwitser.

Twee jaar later stond hij in Rosmalen weer op gras tegenover Federer. Toen gunde de pas 19-jarige Zwitser hem nog maar één game. "Ik heb toen echt zijn klasse ervaren. Hij had alles in de hand en als ik een beetje meekwam, gaf hij weer extra gras."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl