Brandweer rukt uit in 2015 vanwege rookontwikkeling in het conservatorium.
NOS NieuwsAangepast

'Deze piano stond eerst daarboven, hij is door de vloer gezakt'

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

De raamkozijnen zijn al vijftig jaar niet geschilderd. Er groeien planten naar binnen. In sommige oefenruimtes mag maar één persoon tegelijkertijd naar binnen, vanwege het instortingsgevaar.

Het conservatorium van Brussel is een gerenommeerde muziekschool. Maar het is vooral ook berucht vanwege zijn achterstallige onderhoud. Het monumentale gebouw in het centrum van Brussel is deels vervallen. Een derde van het pand is daarom gesloten.

"Wij zijn het resultaat van de typische Belgische complexiteit", zegt directeur Peter Swinnen.

Na vijftig jaar worden de kozijnen weer geschilderd

Het conservatorium werd in 1967 gesplitst in een Vlaams en een Franstalig conservatorium. Beide bleven zitten in het historische gebouw. Maar wie de eigenaar moest worden van dat gebouw, daar kwamen de politici indertijd niet uit. En dus is al tientallen jaren onduidelijk wie er voor het onderhoud moet betalen.

Het levert hallucinante beelden op. Vloeren kraken en piepen. Een piano is door het plafond naar beneden gestort. In de indrukwekkende grote zaal van het conservatorium regent het binnen. De koninklijke loge is er twee jaar geleden uitgebrand, maar nog niet opgeknapt. Die plek wordt nog altijd gebruikt voor concerten van studenten.

Toch is er hoop. De Vlaamse, Franstalige en nationale regering van België hebben een akkoord gesloten en 60 miljoen euro toegezegd voor de renovatie. Het opknappen van de raamkozijnen is deze maand begonnen. Na de zomer gaan er plannen gemaakt worden voor een volledige opknapbeurt van het complex.

Directeur Swinnen hoopt over vijf jaar klaar te zijn met de renovatie. Maar het garanderen, durft hij niet. Het is en blijft dat complexe land België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl