Krapte op huizenmarkt: te weinig te koop en grote prijsstijgingen
De huizenverkopen zijn in het afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna drie jaar gedaald. Dat komt door de krapte, zegt makelaarsvereniging NVM; in grote delen van het land zijn maar weinig koophuizen beschikbaar.
Er stonden afgelopen kwartaal 97.000 bestaande woningen te koop in het hele land. Dat is het laagste aantal sinds 2004.
De NVM vindt dat er meer huizen gebouwd moeten worden zodat aan de vraag kan worden voldaan. "Om te voorkomen dat de woningmarkt tot stilstand komt en dat de prijzen exploderen, moeten gemeenten, ontwikkelaars en makelaars hun beste beentje voorzetten om straks 18 miljoen Nederlanders een woning te bieden", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.
Er werden in april, mei en juni 56.900 woningen verkocht. De verkoop daalde daarmee 0,8 procent ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar.
Er is vooral krapte in de Randstad, en daarbuiten in de steden Groningen en Eindhoven. In Amsterdam daalde de verkoop door de schaarste met liefst 22 procent, in Delft met 18 procent en in Leiden met 17 procent.
De regio's waar de huizenverkoop juist fors steeg, liggen met name buiten de Randstad. Zoals in Lelystad (+48 procent), Waalwijk en Drunen (+42 procent) en Noord-Limburg (+36 procent).
Prijzen stijgen 9 procent
Door de krapte stijgen de huizenprijzen hard. Vergeleken met een kwartaal eerder gingen de prijzen gemiddeld 2,6 procent omhoog, vergeleken met een jaar eerder bedroeg de stijging 9 procent.
De prijs van de gemiddelde verkochte woning heeft een nieuw record bereikt: 258.000 euro. Dat is ruim 25 procent hoger dan op het dieptepunt van de crisis en 2 procent hoger dan op de vorige piek op de huizenmarkt, in 2008.
Bijna een op de vier woningen wordt nu boven de vraagprijs verkocht. Begin 2014 was dat nog minder dan een op de twintig.
Amsterdam: +21,6 procent
De NVM noemt de prijsstijgingen in een aantal regio's exorbitant. In Amsterdam zijn de huizenprijzen in een jaar 21,6 procent gestegen, in Zuidwest-Friesland 19 procent, Almere 16,4 procent, de Zaanstreek 15,8 procent en Leiden 15,3 procent.
De krapte leidt ook tot snelle verkopen. In de regio's Amsterdam, Haarlem, Utrecht en de stad Groningen worden huizen gemiddeld binnen een maand verkocht.
NOS op 3 maakte eerder een grote interactieve special over de huizenmarkt. Klik hieronder om die te openen.