Een luchtfoto van de scheur tussen de schots en het vasteland
NOS NieuwsAangepast

Kolossale ijsschots van Zuidpool afgebroken

In het noordwesten van Antarctica is een van de grootste ijsschollen ooit afgebroken van het continent. Het gaat om een berg met een oppervlakte van 5800 vierkante kilometer - iets groter dan de provincies Noord-Holland en Utrecht.

De ijsberg dreigt al maanden af te breken. Er liep een grote scheur over de plaat heen, veroorzaakt door smeltend ijs aan de onder- en bovenkant van de plaat. Het ijs smelt door de warmere atmosfeer en warmere oceaan bij Antarctica.

De zeespiegel zal niet direct stijgen als gevolg van het afbreken van de ijsberg, omdat de berg al op het water dreef.

Een satellietfoto van NASA, genomen eerder vandaag, laat de scheur goed zien

De berg wordt goed in de gaten gehouden door wetenschappers. Als hij naar het noorden drijft, kan hij gevaarlijk worden voor schepen.

Door het afbreken is de ijsplaat Larsen C, waar de ijsberg bij hoorde, zo'n 12 procent van zijn oppervlakte kwijtgeraakt. De kans is groot dat de plaat daardoor instabiel wordt en verder verbrijzelt. In 2002 gebeurde dat ook met de nabijgelegen plaat Larsen B.

Animatie: de ijsplaten van Antarctica

De nieuwe ijsberg is een van de grootste ooit gemeten, maar valt in het niet bij de gigantische bergen die Antarctica heeft gezien.

De grootst gemeten ijsberg heet B-15. Die brak in 2000 af van het Ross-ijsplateau en was zo'n 11.000 vierkante kilometer groot. Zes jaar later dreven er nog steeds fragmenten van B-15 bij Nieuw-Zeeland.

In 1956 meldde een Amerikaanse ijsbreker een object van 32.000 vierkante kilometer - zo groot als België. Er waren alleen toen nog geen satellieten die die waarneming kunnen bevestigen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl