NOS NieuwsAangepast

Door @realDonaldTrump geblokkeerde twitteraars naar de rechter

Een groep Twittergebruikers daagt de Amerikaanse president Donald Trump voor de rechter omdat hij hen geblokkeerd heeft op Twitter. Het account @realDonaldTrump wordt door de president gebruikt om nieuws en overheidsinformatie aan het publiek over te brengen.

Door de blokkade blijven ze daar nu van verstoken. Ook kunnen ze hierdoor niet meer reageren en in discussie gaan met de president.

Schending

De zeven geblokkeerde twitteraars worden gesteund door een vakgroep van Columbia University die wil weten in hoeverre grondrechten ook toepasbaar zijn op sociale media.

Volgens de deskundigen schendt Trump hun recht op vrijheid van meningsuiting, zoals verwoord in het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet.

Twee gebruikers vroegen vorige maand in een brief aan Trump om hun account te deblokkeren. Het Witte Huis ging daar niet op in. Samen met vijf anderen beginnen ze daarom nu de rechtszaak. "Door mensen van dit forum te weren handelt het Witte Huis onrechtmatig", zegt een van de betrokkenen. "Het feit dat Trump accounts blokkeert, zou voor iedereen een zorg moeten zijn."

Twee accounts

President Trump heeft twee Twitteraccounts. Een persoonlijk account, @realDonaldTrump en het officiële account van de Amerikaanse president, @POTUS. Sommige juristen zeggen dat omdat het om een persoonlijk account gaat, Trump net zoveel recht heeft om mensen te blokkeren als ieder ander. Bovendien kan je als geblokkeerde nog altijd de tweets van Trump lezen, bijvoorbeeld door uit te loggen of een ander account te gebruiken.

De groep twitteraars die de rechtszaak begint, zegt precies het tegenovergestelde; het Witte Huis suggereert steeds vaker dat @realDonaldTrump een officieel overheidsaccount is.

Vorige maand zei Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer bijvoorbeeld dat de tweets van de president beschouwd moeten worden als officiële verklaringen van Amerikaanse president. En recent maakte Trump de nominatie van Christopher Wray als FBI-directeur bekend via @realDonaldTrump.

De Twitter-accounts van Trump worden gevolgd door miljoenen volgers; 33,7 miljoen volgen @realDonaldTrump en @Potus heeft 19,3 miljoen volgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl