Het profiel van etappe 11, een rit van Eymet naar Pau
NOS WielrennenAangepast

Etappe 11: wéér een massasprint? 'Lotto-Soudal heeft de sleutel in handen'

De liefhebbers van een massasprint kunnen hun hart vandaag weer ophalen. De 203,5 kilometer van Eymet naar Pau zijn nagenoeg vlak, waardoor een nieuwe sprint onvermijdelijk lijkt.

Lijkt, want volgens NOS-verslaggever Han Kock is er ook een ander scenario denkbaar.

Wat moet er gebeuren om géén massasprint te krijgen?

"Eén ploeg heeft daar de sleutel voor in handen: Lotto-Soudal. Ik sprak gisteren met Wilfried Peeters (ploegleider van QuickStep, red.) en hij zei dat ze voor een sprint met Marcel Kittel wilden gaan, als Lotto-Soudal in zou zetten op André Greipel. Dat gebeurde gisteren."

"Maar als Lotto wat anders wil, vindt QuickStep dat ook goed. Ze hebben met Kittel nu eenmaal al vier etappes gewonnen."

Is dat reëel?

"Lotto heeft niet echt een alternatief. En het is toch ook een signaal aan Greipel als ze voor een ander scenario zouden kiezen. Maar ik kan me ook voorstellen dat ze Kittel niet weer aan de overwinning willen helpen. Kortom, ploegen die vandaag willen ontsnappen, zullen naar Lotto-Soudal kijken."

Dinsdag: Kittel verslaat Degenkolb en Greipel

De vraag die je wist dat zou komen: wat kan Dylan Groenewegen?

"Qua snelheid doet hij niks onder voor de concurrentie. Maar snelheid zegt niet zo veel... Kittel vangt veel meer wind. Maar Groenewegen kan echt meedoen met de grote mannen."

Groenewegen wilde zijn tactiek aanpassen, hij zou eerder gaan sprinten. Heeft hij dat gisteren gedaan?

"Ja, hij heeft zich op eigen kracht ertussen gewerkt. Hij was best teleurgesteld, maar moet niet vergeten dat hij derde is geworden. En als je derde wordt, kan je winnen."

Kunnen we nog wat van andere Nederlanders verwachten? Dylan van Baarle bijvoorbeeld?

"Ik verwacht hem niet eerlijk gezegd. Cannondale had een behoorlijk goede eerste week: Nathan Brown droeg de bolletjestrui, Van Baarle werd de strijdlustigste renner en Rigoberto Urán won een etappe."

"Urán staat nu goed in het klassement (vierde, red.), dus ik denk dat de ploeg zich zal sparen voor donderdag en vrijdag, als we weer twee bergetappes krijgen."

Sunweb lijkt de droom van de groene trui te hebben opgegeven. Dan zou je zeggen dat ze kunnen aanvallen, toch?

"Kittel staat inderdaad dik honderd punten voor op Michael Matthews. Ervan uitgaande dat Kittel vandaag en in Parijs wint, is het gat onoverbrugbaar. Maar dan moet hij Parijs wel halen."

"Het is voor Sunweb beter om Matthews goed in het klassement te houden, dus vandaag zullen ze nog niet van tactiek veranderen."

De Touruitzendingen van woensdag

Tijd Programma Waar?
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 11: Eymet-Pau NPO 1 en NOS.nl
19.25 uur Tourjournaal NPO 3 en NOS.nl
21.25 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl
Vera Pauw, Edwin Winkels, Thijs Zonneveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl