Gilles Muller
NOS SportAangepast

Muller stunt tegen Nadal in marathonpartij

De eerste topper uit de Big Four is gesneuveld op Wimbledon. De als zestiende geplaatste Luxemburger Gilles Muller zorgde in de achtste finales voor een daverende stunt door Rafael Nadal in een enerverende vijfsetter te kloppen: na bijna vijf uur tennis stond er 6-3, 6-4, 3-6, 4-6, 15-13 op het scorebord.

Nadal was naar Londen gekomen met de grandslamtitel van Roland Garros op zak en hoewel hij tot Wimbledon geen wedstrijd op gras had afgewerkt, gold hij toch als een grote kanshebber voor de titel, die hij in 2008 en 2010 ook al naar zich toe had weten te trekken.

Nadal had echter pas na twee sets een antwoord op het aanvallende spel en de scherpe opslagen van de 34-jarige Muller, die hem in 2005 ook al eens in Londen had verrast.

De drie jaar jongere Spanjaard, de huidige nummer twee van de wereld en als vierde ingeschaald in de Britse hoofdstad, speelde vanaf de derde set met meer lef en kwam zonder nog kansen weg te geven langszij.

Rafael Nadal verlaat teleurgesteld het centre court

In de vijfde set was Muller toch weer de bovenliggende partij. Hij won zijn servicegames iets makkelijker, maar Nadal capituleerde pas op het vijfde Luxemburgse matchpoint, iets meer dan anderhalf uur na het eerste in de wedstrijd. Zijn slechts zeventien onnodige fouten bleken niet op te wegen tegen de 95 winners, waarvan 30 aces, van Muller.

Helemaal uit de lucht vallen komt de stunt van de Luxemburger niet. De laatbloeier is bezig aan het beste seizoen in zijn lange loopbaan. Muller won begin dit jaar in Sydney zijn eerste ATP-titel en toonde zich vorig maand op het gras van Rosmalen ook al de beste.

"Ik besef het nog niet helemaal", bekende Müller kort na zijn heldendaad. "Ik bleef in mezelf geloven, ook nadat Nadal van 0-2 naar 2-2 was teruggekomen. Ik speelde namelijk in die twee verloren sets ook goed."

"In de vijfde set was ik bang dat de wedstrijd afgebroken zou moeten worden wegens de duisternis. Dinsdag terugkomen voor de beslissende punten zag ik niet zitten. Gelukkig heb ik het net op tijd gered. Dit geeft een geweldig gevoel."

In de kwartfinales stuit Muller op Marin Cilic. De als zevende geplaatste Kroaat had beduidend minder tijd en energie nodig om de laatste acht te bereiken. Hij klopte de Spanjaard Roberto Bautista in precies honderd minuten: 6-2, 6-2, 6-2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl