VVD-leider Rutte en informateur Zalm in de tuin van het Johan de Witthuis
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 117: niet op het Binnenhof, wel in Den Haag

De onderhandelingen in de formatie speelden zich vandaag af buiten het Binnenhof, maar wel op een steenworp afstand. De partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en hun secondanten onderhandelden onder leiding van informateur Zalm in het Johan de Witthuis, een rijksmonument op de Kneuterdijk.

De politici gingen even weg van het Binnenhof om in een wat rustiger sfeer te kunnen praten. Bovendien heeft het huis als voordeel dat er een tuin is, waar de onderhandelaars buiten kunnen zijn zonder over straat te hoeven. De Stadhouderskamer in de Tweede Kamer, waar de onderhandelingen doorgaans worden gehouden, heeft geen tuin.

De onderhandelaars waren informeler gekleed dan normaal. Een aantal van hen droeg sneakers.

Rondkijken in het Johan de Witthuis

Gezamenlijk etentje

Aan het begin van de avond gingen de onderhandelaars en de informateur samen eten in een restaurant in de Javastraat, ongeveer een kilometer verderop.

Op de vraag of er al een kabinet in zicht is, antwoordde Zalm bij het restaurant "dat het er zeker komt". Of dat dan in deze samenstelling zal zijn, beantwoordde hij met: "Dat hoop ik wel, ja." De informateur zei geen idee te hebben wanneer de onderhandelingen klaar zijn.

Onderhandelaars op weg naar restaurant

Overigens was VVD-leider Rutte niet bij het gezamenlijke diner: hij ontving vanavond als premier zijn Vietnamese collega Nguyen Xuan Phuc op het Catshuis.

Ook voor morgen staan de hele dag weer onderhandelingen in het Johan de Witthuis op het programma. Woensdag en donderdag wordt er niet onderhandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl