NOS NieuwsAangepast

Android krijgt 'paniekmodus' om virussen tegen te gaan

Er zit een nu nog verborgen modus in Android die het mogelijk maakt controle over je telefoon te houden als deze besmet is met malafide software. Dat heeft XDA Developers ontdekt, een forum waar wordt gesproken over telefoonontwikkelingen.

Het idee is dat als een malafide app de telefoon wil overnemen, bijvoorbeeld om losgeld te eisen, de gebruiker vier keer op de thuisknop drukt. Daarmee komt diegene dan weer terecht op het startscherm en is het mogelijk om de slechte app te verwijderen.

De functie zit vooralsnog alleen in Android versie 7.1, de meest recente software. Maar vanwege de manier waarop updates op Android worden uitgerold, staat deze softwareversie nog maar op 0,9 procent van alle toestellen.

Onduidelijk

Daarnaast is de modus nog verborgen, het is nog onduidelijk wanneer dat gaat veranderen. De functie moet bewust worden geactiveerd door de telefoonfabrikant. Of Google, als maker van de software, daar nog een rol in gaat spelen is niet bekend. Het bedrijf kon niet meteen inhoudelijk reageren.

Samsung en Huawei, de twee belangrijkste Android-fabrikanten in Nederland, konden nog niet zeggen of zij de functie gaan ondersteunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl