President Poetin met studenten van een universiteit in Sint-Petersburg
NOS NieuwsAangepast

Hoe Rusland de leegloop van slimme studenten wil stoppen

Ze zijn op zoek naar een betere toekomst, jonge hoogopgeleide Russen die net zijn afgestudeerd. Massaal verruilen ze hun land voor een ander. En dat terwijl het toch steeds beter gaat met de Russische economie. De productie stijgt en de inflatie is lager dan ooit. In de woorden van president Poetin "de recessie is overwonnen".

Door de uitstroom van deze slimme jongeren vloeit er al jaren kennis weg uit het land. Vorig jaar vertrokken ruim 300.000 Russen, dit jaar zijn het er naar verwachting nog meer.

Het Russisch Academisch Fonds komt op voor de Russische wetenschap en wil niet langer toekijken hoe honderdduizenden hoogopgeleiden het land uitgaan. Het fonds komt met een wetsvoorstel: studenten die cum laude afstuderen, zijn niet meer dienstplichtig. In ruil daarvoor moeten ze wel binnen de Russische grenzen blijven.

Het fonds gebruikt de dienstplicht om pas afgestudeerde knappe koppen zoveel mogelijk in Rusland te houden. Directeur Oleg Kazenkov, een neef van president Poetin, ziet het anders.

"Wij erkennen de rechten van onze burgers en kunnen hun vrijheid niet inperken. Maar als iemand het leger niet in wil, dan moet daar wel wat tegenover staan. En het gaat natuurlijk maar om een kleine groep mensen."

Oneerlijke deal

De Russische student Nikita Kaljoezjin (22) is net cum laude afgestudeerd aan de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg, een van de beste universiteiten van het land. Hij is geen voorstander van het wetsvoorstel. "Zomervakanties en wereldreizen opgeven om niet het leger in te hoeven, dat vind ik een oneerlijke deal. Daarnaast wil de helft van de jongeren dolgraag naar Europa of Amerika verhuizen. Daarvoor ruilen ze de dienstplicht echt niet in. Ik ga in ieder geval gewoon het leger in."

Maar Kaljoezjin is er geen fan van. "De dienstplicht is niet in het voordeel van de student. Die tijd kun je veel beter steken in je carrière".

Te weinig geld voor eten

De harde hand van Poetin zorgt voor tegenstand onder jongeren. Zij maken steeds minder gebruik van traditionele media, zoals radio en televisie, die gecontroleerd worden door de Russische staat. Hierdoor hebben jongeren vaak een andere mening en durven ze daarvoor uit te komen, zoals op bij de protesten van 12 juni.

Hoewel de Russische economie het laatste halfjaar is gegroeid, merkt de bevolking daar nog niets van. Volgens de krant The Moscow Times heeft 29 procent van de mensen niet genoeg geld voor kleding. Een op de tien Russen heeft zelfs te weinig geld om voldoende eten te kunnen kopen.

Amper 800 euro per maand

Een student die zijn of haar opleiding afrondt aan de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg, verdient in het eerste jaar erna omgerekend gemiddeld 800 euro per maand. En dan heb je je opleiding gehad aan een van de beste universiteiten van Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl