NOS NieuwsAangepast

Radboud verkort diagnose prostaatkanker drastisch

Het Radboudumc in Nijmegen heeft een snellere manier ontwikkeld om vast te stellen of iemand prostaatkanker heeft. Dat proces duurde voorheen maanden, maar met de nieuwe manier wordt dat bekort tot twee weken.

Nu is het nog zo dat eerst een echo gemaakt wordt, een standaardonderzoek. Daarbij wordt op twaalf willekeurige plaatsen een stukje weefsel uit de prostaat weggenomen.

Uroloog Michiel Sedelaar zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het Radboudumc ervoor kiest het standaardonderzoek achterwege te laten, en meteen een MRI-scan te laten doen. Zo kan gerichter worden bekeken of er afwijkingen in de prostaat zijn.

Kosten

Patiënten bij wie er niets aan de hand is, horen dat dezelfde dag nog. Als wel een afwijking wordt geconstateerd, kan pas via het wegnemen van weefsel worden bepaald of iemand kanker heeft. Patiënten krijgen daarover binnen een week uitsluitsel. Nog een week later heeft de patiënt dan ook de resultaten van de contra-expertise. Zorgverzekeraar VGZ heeft aan het onderzoek naar de nieuwe procedure bijgedragen.

Volgens uroloog Sedelaar is de nieuwe, snellere methode op den duur goedkoper dan de huidige werkwijze. Jaarlijks ondergaan 40.000 mannen het onderzoek naar prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl