NOS SportAangepast

Van der Garde: dit is pure pech voor Max

Is het pech of is er meer aan de hand? Giedo van der Garde was er zondag na het uitvallen van Max Verstappen bij de GP van Oostenrijk duidelijk over. "Max valt niets te verwijten, dit is gewoon pech"', zei hij over de vijfde uitvalbeurt van de Nederlander in de laatste zeven Formule 1-races.

Van der Garde: Max valt niets te verwijten

Verstappen was slecht weg door een kapotte koppeling en werd vervolgens in de eerste bocht door de bolide van Fernando Alonso geraakt. De Spanjaard was op zijn beurt het slachtoffer van een domme actie van Daniil Kvyat.

"De koppeling zit op het stuur. Als je die te vroeg loslaat, slaat de motor af. Uiteindelijk rijdt Max nog wel weg, maar door die moeizame start komt hij wel in de problemen", analyseert Van der Garde de mislukte GP van Oostenrijk voor de Nederlandse coureur.

Weer ellende

"Max blijft daarna goed aan de buitenkant van de bocht zitten, maar krijgt dan Alonso op hem af. Kvyat remt veel te laat. Daardoor ontstaat de crash, waar Max uiteindelijk ook het slachtoffer van is. Dat is pure pech", meent Van der Garde, die de afgelopen dagen zelf op de Red Bull Ring aanwezig was. "Max was goed op dreef, had er zin in en dan deze ellende weer."

Terwijl Verstappen voortdurend vroegtijdig zijn bolide aan de kant moet zetten, zet teamgenoot Daniel Ricciardo zijn succestory vrolijk voort. De Australiër finishte zondag op het thuiscircuit van Red Bull als derde, zijn vijfde podiumplaats op rij.

"Ze hebben hetzelfde materiaal, werken allebei met een eigen ploeg. Maar eigenlijk is het gewoon een team. Bij Max is het de motor, dan weer de koppeling. Het is pure pech. Hem valt niets te verwijten", stelt Van der Garde. "Het is de techniek achter Max die hem in de steek laat."

Van der Garde verwacht niet dat Verstappen door alle tegenvallers zijn heil volgend jaar elders zal zoeken. "Nee, hij heeft nog een contract bij Red Bull. Hij doet het daar erg goed. Ze zijn heel happy met hem."

Deuk in zelfvertrouwen

Formule 1-verslaggever Louis Dekker van de NOS denkt dat het zelfvertrouwen van Verstappen door alle problemen wel een deuk heeft opgelopen. "Hij moet hier radeloos van worden. Over vier dagen moet de accu weer opgeladen zijn. Komend weekeinde staat de Britse GP op het programma."

Vlak voor de Grand Prix van Oostenrijk leek het nog een mooie dag te worden voor Max Verstappen

Dekker vraagt zich af of Verstappen ook vijf keer was uitgevallen als hij het team van Ricciardo om zich heen had gehad. "Je gaat je afvragen of het allemaal wel pech is. Je bent ook afhankelijk van de mensen om je heen."

Het is niet alleen Dekker opgevallen dat Ricciardo goed presteert, terwijl Verstappen steeds met pech langs de kant komt te staan. "Aan de ene kant twijfel ik er geen seconde aan dat ze de beste monteurs op die auto zetten", zegt analist Jan Lammers bij Langs de Lijn. "Maar als het zo vaak gebeurt, dan denk je wel eens dat het niet meer incidenteel, maar structureel is."

'You can't lose them all'

Desondanks blijft Lammers positief naar de toekomst kijken. "Je hoort wel eens 'you can't win them all', maar andersom is dat ook het geval: 'you can't lose them all'. Dit gaat omdraaien."

De vorm van de Limburger is goed genoeg, vindt Lammers. "Max is ongelooflijk goed bezig. Dat zie je al in de trainingen, waar hij Ricciardo steeds te snel af is. Dit kan niet zo doorgaan. We hebben ook wel seizoenen gezien waar het bij Lewis Hamilton of Nico Rosberg constant fout ging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl