Valtteri Bottas in actie tijdens de GP van Oostenrijk
NOS SportAangepast

Zege Bottas, Verstappen valt uit in Oostenrijk

Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen. De Finse Formule 1-coureur bleef in Spielberg in zijn Mercedes WK-leider Sebastian Vettel (Ferrari) en Daniel Ricciardo (Red Bull) voor.

Max Verstappen viel voor de derde keer op rij en de voor vijfde keer dit seizoen uit. Voor de Limburger was de race op de Red Bull Ring al na een paar honderd meter voorbij. Hij werd, na een slechte start, door Fernando Alonso van de baan getikt. Die trof geen blaam; hij was op zijn beurt getorpedeerd door Danill Kvyat.

Max Verstappen spint de bocht uit

Verstappen reed nog even door, maar moest zijn kapotte Red Bull aan de kant zetten. Bottas had vanaf poleposition juist een uitstekende start en nam direct afstand van de Ferrari van Vettel.

De Duitser wisselde na 34 ronden de banden, waar Bottas zeven ronden langer met de eerste set rubber deed. Räikkönen reed van de toppers het langst door en ging zo ook heel even aan de leiding.

Sebastian Vettel in actie in Oostenrijk

De Finse Ferrari-rijder, die zich in de eerste bocht door Ricciardo de kaas van het brood had laten eten, viel na alle stops terug naar de vijfde plaats. Daarmee eindigde hij nog achter Lewis Hamilton.

Gedegen race voor Hamilton

De Brit, die na het vervangen van de versnellingsbak als achtste was gestart, rukte met een gedegen race en een uitgekiende pitstopstrategie nog op naar de vierde plek. Hij kwam in de laatste ronden zelfs nog vlak achter Ricciardo, zette zijn wagen er zelfs nog naast, maar de Australiër wist zijn podiumplaats te verdedigen.

Hamiltons achterstand op Vettel in de WK-stand groeide dus wel, maar is met twintig punten nog te overzien. Vettel kwam ondanks ondanks zijn oudere setje banden ook nog vlak achter Bottas, maar voor een aanval op de koppositie kwam hij in de slotfase net tekort.

Ronde langer

"De race had een ronde langer moeten duren. Ik kwam heel dicht in de buurt, een halve seconde is niets", zei de Duitser, die ernstige twijfels had over de start van Bottas. Die zou te vroeg vertrokken zijn, maar de wedstrijdleiding zag er geen valse start in.

Bottas, eerder winnaar in Rusland, sloot in de titelstrijd weer aan bij Vettel en Hamilton. "Ik geloof nog in de titel. We zijn nog niet halverwege en er zijn nog veel punten te verdelen", keek de Fin vooruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl