NOS NieuwsAangepast

Duitse president Steinmeier verdedigt keuze voor Hamburg

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft de keuze verdedigd voor Hamburg als plaats van de G20-top. Steinmeier sprak met de pers in Hamburg na een bezoek aan een ziekenhuis waar politieagenten worden behandeld die bij de rellen van de afgelopen dagen gewond raakten. De politie maakte aan het begin van de middag bekend dat er 476 agenten gewond zijn geraakt en zo'n 400 mensen zijn gearresteerd.

Steinmeier zei dat het aan de regering is om te bepalen waar dergelijke topconferenties gehouden worden, en dat de angst voor relschoppers daarbij geen rol mag spelen. De president sprak wel zijn verbijstering uit over het geweld dat de extreem linkse betogers hebben gebruikt en de vernielingen die ze hebben aangericht.

Steinmeier over de G20-rellen in Hamburg

De Hamburgse politiechef Meyer staat ook nog steeds achter het besluit om de top in Hamburg te houden, ondanks kritiek van de bevolking en uit politiekringen. Meyer maakt wel een gemengde balans op van de gebeurtenissen.

Hij zei dat hij er trots op is dat de top ongestoord door kon gaan, maar dat hij aangeslagen is over het geweld dat gebruikt is van de kant van de relschoppers, de vernielingen die zijn aangericht en het aantal gewonden bij de politie.

Voor de top werden 20.000 politiemensen ingezet, zowel uit Hamburg als uit andere deelstaten in Duitsland en ook uit Oostenrijk. Het was de grootste naoorlogse politie-operatie in de stad, zei de politiechef.

Burgemeester Scholz van Hamburg toonde zich eveneens aangeslagen over de gebeurtenissen. Hij hoopt op zware straffen voor de relschoppers die hij misdadig en gewelddadig noemde.

Neonazi's

De vakbond van de politie in Beieren verklaarde gisteravond dat de keuze van Hamburg als plaats voor de G-20 top een fout is geweest. Politiemensen uit Beieren moesten in Hamburg helpen de orde te herstellen. "Onze mensen moesten voor lijf en leden vrezen", aldus de bond.

Minister De Maizière (CDU) verwierp de kritiek gisteren al. Ook hij zei dat demonstranten niet mogen bepalen waar de regering wereldleiders uitnodigt.

Minister van Buitenlandse Zaken Gabriel (SPD) schrijft in de Bildzeitung dat het imago van Duitsland door de rellen zwaar beschadigd is. Volgens hem is de politiek voor de relschoppers slechts een dekmantel om geweld te gebruiken. "De daders verschillen niet van neonazi's. Met zogenaamd linkse motieven heeft dit niets te maken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl