NOS NieuwsAangepast

Ook reces voor exit-gesprekken met ministers van het Oog

Politiek Den Haag is met reces. Ook de serie radiogesprekken van Wilma Borgman en Max van Weezel met vertrekkende bewindslieden stopt gedurende de zomermaanden. De volgende aflevering wordt in september gemaakt.

Borgman en Van Weezel spraken tot nu toe met zeven leden van het demissionaire kabinet over de nu bijna afgelopen regeerperiode, hun collega's en over hun toekomstplannen. Dat leverde vaak persoonlijke gesprekken op.

Minister Blok zei onder meer dat ex-PvdA-leider Samsom de credits verdient voor het standhouden van het kabinet-Rutte II. Hij zei dat Samsom is verguisd, maar dat hij druk heeft weerstaan om zijn steun aan de coalitie in te trekken.

Het hele exitgesprek met demissionair minister Blok

Een week eerder meldde minister Plasterk dat het kabinet er juist niet meer had gezeten zonder zijn collega Blok. Volgens hem heeft de huidige minister van Veiligheid en Justitie een belangrijk aandeel in de stabiliteit van deze regering.

Exitgesprek met demissionair minister Plasterk

Staatssecretaris Van Rijn bekende tegenover de interviewers van de NOS dat weleens door zijn hoofd ging dat zijn portefeuille mede de oorzaak is van het zetelverlies van de PvdA. "Ik wist van tevoren: hier word je niet populair van."

Martin van Rijn voelde zich 'hoeder van het kroonjuweel'

Minister Kamp sprak over de twaalf jaar die hij achter elkaar keihard heeft gewerkt op vier verschillende ministeries. Hij vertelde dat hij 's nachts al begint en pas 's avonds laat weer stopt. Als er een nieuw kabinet is, gaat hij met pensioen. Maar ook dat wil hij nog combineren met een bestuurlijke functie.

Volledige exitgepsrek met demissionair minister Kamp

Minister Schultz vertelde onder meer dat zij minder vaak de publiciteit heeft gezocht dan haar voorganger Eurlings. "Mijn ervaring is dat je dingen beter geregeld krijgt, als je een beetje achter de schermen werkt."

Volledige exitgesprek met demissionair minister Schultz

PvdA-minister Asscher zei dat hij een hevige strijd met coalitiepartner VVD heeft gevoerd over het arbeidsmarktbeleid. Volgens hem heeft hij de VVD echt onder water moeten houden om te voorkomen dat de afspraken met de sociale partners over bescherming van werknemers werden uitgevoerd.

Volledige exitgesprek met demissionair minister Asscher

Minister Hennis beet in april het spits af. Zij pleitte er in de eerste aflevering van de serie exit-gesprekken voor dat er meer zou worden geïnvesteerd in de krijgsmacht dan de voorgestelde 1 miljard euro. Volgens haar is dat bedrag niet voldoende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl