NOS NieuwsAangepast

De kwesties in Noord-Brabant (2,5 miljoen inwoners)

De drie belangrijkste verkiezingsthema's in Noord-Brabant, aangedragen door het netwerk van NOS Net.

Wel of niet subsidie naar Brabant Culturele Hoofdstad Europa?

In 2018 is Nederland weer aan de beurt om een Europese culturele hoofdstad te leveren. Breda, Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Tilburg en het ommeland (de provincie) hebben zich gezamenlijk kandidaat gesteld als BrabantStad. Maar moet er provinciaal geld naar dat initiatief? De meeste partijen vinden van well ("Het culturele klimaat in de provincie verkilt toch al door de maatregelen van het kabinet", stelt de Tilburgse D66'er Eric Logister) maar de SP, de PVV en ChristenUnie/SGP zijn fel tegen.

Moet de intensieve veehouderij op ten duur verdwijnen?

De uitbraak van de Q-koorts heeft de vraag bijzonder actueel gemaakt: moeten grote veehouderijen niet verdwijnen binnen een jaar of tien? De Partij voor de Dieren, de SP en GroenLinks zijn hier in meer of mindere mate voor. De meeste andere partijen zien zo'n vergaande stap niet zitten.

De kwestie is bijzonder actueel in Noord-Brabant omdat gedeputeerde én CDA-lijstrrekker Ruud van Heugten voorstelt om toch meer megastallen toe te staan dan tot op heden de bedoeling was. Niet alleen de complete oppositie is daar tegen, maar ook coalitiepartijen VVD en PvdA dreigen tijdens een debat over deze kwestie vlak voor de verkiezingen dwars te gaan liggen.

Meer vluchten op Eindhoven Airport?

Dit vliegveld moet 25.000 van die extra vluchten kunnen maken in 2020, aldus een adviesorgaan van oud-minister Hans Alders. Een ruime verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie. De omliggende gemeenten, de Brabantse Milieufederatie en een belangengroep van omwonenden vinden dat veel te ver gaan. Zij krijgen ondermeer steun van de SP, die de site vlieglawaai.nl beheert. Maar er zijn weinig partijen die echt voor geen enkele vorm van uitbreiding zijn. Alleen GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen zo ver gaan; in de ogen van deze partijen is het beter om Eindhoven op het minder vervuilende Europese spoornetwerk van hoge snelheidslijnen aan te sluiten.

(Met dank aan Paul de Beer (@PauldeBeerD66 op Twitter), Anke van Extel-Van Katwijk (@ankevanextel), Arwen van Gestel, Eric Logister (@ericlogister), Gerben van Helden (@gerbenvanhelden), Joep (@Joep), Fons Potters (@FonsPotters), Frank Toeset (@franktoeset) en Nathalie van der Zanden voor de tips en suggesties. Wie dieper in de Brabantse thema's wil duiken, kan de Stemwijzer of het Kieskompas voor deze provincie invullen.)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl