NOS NieuwsAangepast

Sensation zegt 'Goodbye', althans in Nederland

De dancewereld neemt vanavond afscheid van Sensation. Het zonder twijfel wereldwijd bekendste dancefeest stopt ermee in Nederland. Het feest waarvoor iedereen zich in het wit hijst, wordt groots afgesloten met nog één editie in de Amsterdam Arena.

Onder het motto It is time to say goodbye neemt organisator ID&T na achttien jaar afscheid met het feest in Nederland. Morgen om 06.15 uur wordt het hoofdstuk Sensation in Nederland voorgoed afgesloten. "Je voelt dat de sleep er een beetje in kwam", zegt mede-oprichter Duncan Stutterheim in het NOS Radio 1 Journaal. "Tijd voor iets nieuws."

In wit geklede bezoekers tijdens Sensation White in de Arena (2009).

De succesformule houdt alleen op te bestaan in Nederland. In het buitenland is er nog enorm veel belangstelling. Daarom gaat ID&T door met het organiseren van Sensation White-feesten in landen als Australië en Dubai.

Sensation was een droom van onder anderen ID&T-oprichter Duncan Stutterheim. In 2000 werd het voor het eerst georganiseerd, waarna het jaarlijks terugkeerde. "Vlak na de eerste editie in 2000 overleed mijn broer. Zijn begrafenis was in het wit. Om hem te eren hebben we het jaar daarna flyers - internet bestond toen nog niet - rondgebracht met de tekst Be part of the night, dress in white," vertelt Stutterheim.

Die oproep sloeg aan: meer dan de helft van de bezoekers hield zich dat jaar aan de dresscode. In de editie het jaar daarop was meer dan 90 procent van het publiek in het wit gekleed. "Toen was Sensation White geboren."

Vrijwel alle grote namen hebben op Sensation gedraaid, maar het dance-event staat ook bekend als een springplank voor Nederlandse dj's zoals Hardwell, Sunnery James en Ryan Marciano.

Sensation White stond in 2011 in het teken van spiritualiteit.

De belangrijkste reden om te stoppen is volgens ID&T dat Nederland toe is aan iets nieuws op dance-gebied.

De liefhebbers hoeven niet lang te wachten. Later dit jaar zal ID&T een nieuw concept voor de Amsterdam Arena presenteren. Wat dat precies wordt, houden ze nog even stil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl