De ME tegenover Turks-Nederlandse betogers in Rotterdam (12 maart)
NOS NieuwsAangepast

Weer is een hoge Turk hier niet welkom, herhaling 'Rotterdam' dreigt

Nederland wil niet dat de Turkse vice-premier naar Apeldoorn komt. "De relatie is slecht en dan is het raar als de vice-premier hier ontvangen wordt", zei Rutte vanmiddag vanaf de G20-top in Hamburg.

Bij een bevriend land zou zo'n verzoek meteen gehonoreerd worden, maar de relatie met de Turken bevindt zich op een dieptepunt. Vrijwel al het diplomatieke verkeer ligt stil. Dat maakt de situatie onzeker. Het kan daarom opnieuw tot een escalatie leiden, zoals begin maart in Rotterdam.

Het kabinet wilde destijds niet dat minister Cavusoglu naar Rotterdam kwam voor een verkiezingsbijeenkomst. Ondanks beleefde verzoeken en diplomatieke gesprekken weigerde de minister van Buitenlandse Zaken zijn bezoek af te zeggen. Hij dreigde zelfs met sancties tegen Nederland als hij niet mocht komen.

Chaos van Rotterdam

Zaterdag 11 maart gebruikte het kabinet vervolgens een paardenmiddel: het trok de landingsrechten van Cavusoglu's vliegtuig in. Maar de Turken waren niet voor een gat te vangen en stuurden doodleuk een andere minister, die van Familiezaken. Deze Fatma Kaya wist Nederland wél binnen te komen en reed in konvooi vanuit Duitsland naar het Turkse consulaat in de havenstad.

Daarna volgde, in de woorden van premier Rutte vandaag, "de chaos van Rotterdam". Na urenlang vergeefs overleg met Kaya over haar terugkeer naar Duitsland werd uiteindelijk besloten om haar auto weg te slepen. De minister staakte haar verzet en liet zich onder toezicht van een speciale politie-eenheid en een helikopter naar de grens begeleiden.

Ondertussen raakte de ME slaags met Turkse Nederlanders die zich bij het consulaat hadden verzameld.

Reconstructie Rotterdam: bijna werd de auto van Kaya opengezaagd

Rutte is nog steeds "ontzettend kwaad" over de gang van zaken van destijds. Toch is een herhaling niet uitgesloten. Ook nu kunnen de Turken met een verrassing komen.

De premier geeft vandaag toe dat hij niet weet wat de Turken gaan doen. Toch is hij niet bang voor een herhaling van Rotterdam. "Mijn baan is niet om bang te zijn, maar om te handelen." Maar wat hij dit keer zou doen als het weer zo ver komt, wil hij niet zeggen.

Verrassingen

De vraag is nu hoe hoog Ankara dit gaat spelen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt vanmiddag dat het kabinetsbesluit typerend is voor de Nederlandse democratie en dat Nederland een slecht voorbeeld stelt voor andere landen.

Maar het ministerie zwijgt in alle talen over of de vice-premier zijn bezoek ook daadwerkelijk heeft afgezegd. En dus blijft het afwachten of de Turken weer een verrassing in petto hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl