Vindicat
In samenwerking met
RTV Noord

Helft begeleiders ontgroening Groninger corps moet nuchter zijn

Minimaal de helft van de begeleiders moet tijdens het introductiekamp van de Groningse studentenvereniging Vindicat nuchter zijn. En de vereniging moet incidenten als seksuele intimidatie, fysiek geweld en vernedering uitgebreider registreren.

Het corps krijgt een accreditatie voor slechts één jaar, onder die strikte voorwaarden. Dat is volgens RTV Noord de uitkomst van het eindrapport van de commissie-Sitalsing die de studentenorganisatie beoordeelde.

Voldoet de vereniging niet aan de eisen, dan verbreken de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool de banden. Ook is de kans dan groot, dat de bestuursleden dan geen geld meer uit een speciaal potje krijgen.

Hertjes en hoertjes

Het is een laatste kans voor de vereniging die onder meer negatief in het nieuws kwam door fysiek geweld tijdens de ontgroening - een student liep in 2016 zwaar hoofdletsel op - en door vrouwvijandig gedrag. Corpsmeisjes werden in een almanak uitgemaakt voor hete hertjes, sletjes en hoertjes.

De commissie vindt wel dat Vindicat zelfinzicht toont en bereid is te veranderen. Daarom is het oordeel voldoende, mits. In november 2016 is begonnen met de accreditatie van Groningse studentenverenigingen; Vindicat was de eerste die bekend werd.

De universiteit en de hogeschool vinden het tijd voor een cultuurverandering: van kroegcultuur naar een klimaat met meer ruimte voor academische vorming en van ontgroening naar introductie.

Deze partijen vinden overigens dat de commissie te soepel is met de eis dat de helft van de begeleiders tijdens de ontgroening nuchter moet zijn. Zij willen vastleggen dat dit voor 100 procent van de staf moet opgaan.

Advertentie via Ster.nl