Een gebouw in Strijp S een wijk op een voormalig bedrijventerrein in Eindhoven
NOS NieuwsAangepast

Eindhoven en Utrecht hebben wat van de ideale stad, zegt de EU

De Europese Commissie heeft de 'ideale Europese stad' samengesteld. Die bestaat uit een combinatie van acht steden die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Eindhoven en Utrecht leveren een bijdrage.

In een EU-rapport wordt Eindhoven geprezen vanwege zijn drang tot innovatie en Utrecht om de nationale en internationale verbindingen.

Ook Parijs (Frankrijk), Cork (Ierland), Leuven (België), Glasgow (Schotland), Umeå (Zweden) en Kopenhagen (Denemarken) hebben pluspunten die bijdragen aan de ideale stad.

De ideale stad volgens de Europese Commissie

Volgens de Commissie is Eindhoven de leukste stad in de categorie kleine en middelgrote steden - steden met 50.000 tot 250.000 inwoners. In die categorie staat Den Bosch op de derde plaats.

Eindhoven scoort goed op het culturele vlak, met name voor het aantal bioscoopstoelen en theaters krijgt de lichtstad punten.

Ook de creatieve economie wordt geprezen. In Eindhoven werken veel mensen in de creatieve sector, ICT-ontwikkeling en designwereld. Vandaag bleek ook uit cijfers van het CBS dat de economie in de Brabantse stad goed draait. De groei is er groter dan in steden in de Randstad.

De Dutch Design Week, die jaarlijks in Eindhoven wordt gehouden, is een mooi voorbeeld van innovativiteit

In het EU-rapport wordt Utrecht een diverse, gastvrije en creatieve stad genoemd. Ook de economie van deze stad draait deels op de creatieve sector. Utrecht loopt voorop in het ontwikkelen van games, zegt de Commissie.

Kleine steden scoren hoog

"Grootte is niet alles", luidt de conclusie van het rapport. Meer inwoners betekent niet altijd dat een stad het goed doet op cultureel en creatief vlak. Ook bij hoofdsteden is dat lang niet altijd het geval.

Volgens de Europese Commissie blijken ook kleine en middelgrote steden goed in staat hoogopgeleide en creatieve personen aan te trekken. Eindhoven is daarvan een goed voorbeeld, zo blijkt uit de monitor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl