Migranten op de Middellandse Zee
NOS Nieuws

EU-landen nemen geen migrantenschepen van Italië over

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

Het verzoek van Italië aan andere EU-landen om havens te openen voor migrantenschepen, is afgewezen. Italië ontving dit jaar al meer dan 80.000 asielzoekers. Het grootste deel daarvan komt uit Afrika en reist via Libië.

Italië kan de stroom vluchtelingen nauwelijks verwerken. Daarom legde de Italiaanse minister van Justitie vandaag in Estland een verzoek neer bij zijn EU-collega's. Gevraagd werd Italië te ontlasten door de eigen havens ook open te stellen voor migrantenboten.

"Ik denk niet dat we Belgische havens gaan openen voor migrantenschepen", zei de Belgische staatssecretaris Francken al vooraf. De Nederlandse minister van Justitie Blok zei dat hij niet denkt dat het openen van havens een oplossing is voor de problemen van Italië.

Onenigheid

Italië heeft eerder gedreigd de schepen gewoon door te sturen als er geen Europese oplossing komt voor de grote asielstroom waar het land mee kampt. Of dat dreigement nu waar wordt gemaakt, is de vraag.

Wel zei de Italiaanse minister dat er vooraf al onenigheid was en dat die onenigheid er nu nog steeds is.

Taxidienst

Er werden vandaag wel andere migratie-afspraken gemaakt. Zo willen de ministers een gedragscode voor hulporganisaties. Die krijgen het verwijt dat ze een soort taxidienst zijn voor migranten die naar Europa willen komen. Ze pikken de vluchtelingen al vlak voor de Libische kust op en brengen ze vervolgens naar Italië. Daarover is veel ergernis bij de EU-ministers.

Ook wil de EU geld overmaken aan de Italianen, zodat ze werk kunnen maken van het terugsturen van migranten die geen recht hebben op een verblijfsvergunning. Dat wordt gezien als de belangrijkste maatregel om op lange termijn minder asielzoekers te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl