Premier Rutte
NOS NieuwsAangepast

Rutte: goed om na zeven jaar weer bij G20 te zijn

Premier Rutte is blij dat Nederland na jaren weer een keer aanwezig is bij de G20, morgen en overmorgen in Hamburg. "Vooral gezien de internationale ontwikkelingen is het belangrijk dat Nederland er als grote economie weer bij is", aldus Rutte.

Rutte: goed om er bij te zijn

Thema's als klimaat, migratie en vrijhandel staan opnieuw op de agenda. Op een eerdere top in Baden-Baden in maart van dit jaar werd over klimaat en vrijhandel geen overeenstemming bereikt. Vrijhandel is volgens Rutte wel een heel belangrijk thema, waar wat hem betreft duidelijke eisen aan moeten worden gesteld.

"Nederland is traditiegetrouw voorstander van vrijhandel, maar je moet ook op je hoede zijn", aldus Rutte, "We moeten ernaar streven niet naïef zijn. Als je ziet wat sommige andere landen met dumping doen of zich niet aan afspraken houden over een gelijk speelveld... Ik heb dat ook met de Franse president Macron besproken een paar weken geleden: vrijhandel moet samen gaan met niet-naïef zijn".

Het is fijn om erbij te zijn, dan kan ik op dat niveau mee beïnvloeden.

Mark Rutte, premier

Op de G20 vergaderen twintig belangrijke economieën sinds 1999 ieder jaar over actuele zaken. Nederland hoort er als zeventiende economie van de wereld niet automatisch bij, alleen op uitnodiging van andere G20-landen kan een Nederlandse delegatie aanwezig zijn. Dit jaar is er een uitnodiging van Duitsland. De laatste keer dat Nederland erbij was was in 2010, toen op uitnodiging van Canada.

Maar, zei Rutte, "We zijn de afgelopen jaren bij de andere G20-bijeenkomsten wel altijd nauw betrokken bij de voorbereidingen."

Rutte mag er dit keer bijna de hele tijd bij zijn. Ook de ministers Dijsselbloem van Financiën en Koenders van Buitenlandse Zaken reizen mee naar Hamburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl