In dit beekje loost Sitech pyrazolen. Het mondt uit in de Maas.
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Norm voor giftig pyrazool in drinkwater veel strenger

Er mag vanaf eind augustus veel minder van de giftige stof pyrazool in het drinkwater zitten. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een definitieve norm vastgesteld. Die norm maximaal 3 microgram per liter, nog maar een vijfde van de hoeveelheid die nu nog is toegestaan.

Pyrazool is een chemische stof die voorkomt in onder meer geneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen. Er is al jaren onenigheid over de toegestane hoeveelheid, na lozing door de chemische industrie in met name het Maaswater.

Jaren strijd

In 2015 zijn waterleidingbedrijven enige tijd gestopt met het innemen van drinkwater uit de Maas. Er zat toen te veel pyrazool in het water. De stof kwam van het bedrijf Sitech, gevestigd op het chemisch bedrijventerrein Chemelot bij Geleen. Later verleende het Waterschap alsnog vergunning voor de lozing van 15 microgram pyrazool per liter. Toch was daarmee een jarenlange strijd begonnen.

Waterleidingbedrijven, het Waterschap Limburg en Sitech steggelen sinds die tijd over de normen die moeten gelden voor het Maaswater. Donderdag dient een zaak voor rechtbank in Roermond. Zowel de waterleidingbedrijven als Sitech vechten de inmiddels twee jaar oude vergunning aan.

De waterleidingbedrijven vinden dat vergunningen voor het lozen van stoffen te soepel worden afgegeven, Sitech vindt de vergunning juist te streng en de opgelegde boetes te hoog. Sitech heeft tot nu toe 200.000 euro betaald aan het Waterschap in verband met de overschrijding van de pyrazool-norm.

Gezondheid

Volgens het ministerie moet het uitgangspunt zijn om de concentraties van verontreinigende stoffen, zoals pyrazool, in het drinkwater en innamewater zo laag mogelijk te houden. De nieuwe norm is nu een stuk strenger, mede omdat nog niet duidelijk is wat pyrazolen in combinatie met andere stoffen voor effect op de gezondheid kunnen hebben.

Het Waterschap Limburg is blij met de nieuwe norm. Die sluit aan bij de eigen norm, zegt een woordvoerder tegen 1Limburg. Ook waterleidingbedrijf WML laat weten al rekening te hebben gehouden met een lagere norm. Sitech zegt blij te zijn dat er eindelijk duidelijkheid is over pyrazolen. Het bedrijf wacht verder de rechtsgang af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl