NOS NieuwsAangepast

12-jarigen maken zich op voor Vierdaagse vol vlogs, vrolijkheid en vrede

'Ik heb nog niet eerder gevlogd'

Voor veel volwassen wandelaars is de Nijmeegse Vierdaagse al erg zwaar, laat staan voor kinderen van 11 en 12 jaar oud. Toch lopen er dit jaar 101 kinderen van deze leeftijd mee. Ze maken deel uit van het zogeheten V-Team en zullen naast het wandelen ook vloggen en reportages maken en interviews doen.

De 12-jarige deelnemer Dylan legt uit dat ze zoveel mogelijk willen vastleggen tijdens de Vierdaagse. "We willen laten zien hoe gezellig het is tijdens het wandelen, en of we blaren krijgen."

"Het V-Team staat voor vrede, vrijheid, vrolijkheid, vloggen. Eigenlijk alles wat met een 'v' begint", vertelt Rietveld. In het team zitten kinderen uit alle hoeken van Nederland, die elkaar tot voor kort niet kenden. "Het wandelen schept echt een band. Ze slepen elkaar erdoorheen."

Dat is ook wel nodig, zegt hij. "Veel mensen denken dat het lijkt op de avondvierdaagse, maar deze kinderen lopen echt een eind." De teamleden lopen zo'n 30 kilometer per dag, in totaal ongeveer 120 kilometer.

De jonge wandelaars hebben ieder een eigen begeleider en mogen zo hard lopen als ze willen. "Maar de ervaring leert dat ze bij elkaar blijven."

De 12-jarige Loujein uit Syrië gaat vlogs maken tijdens de Vierdaagse

Een van de kinderen die meedoet, is de 12-jarige Loujein uit Elst. Ze vluchtte uit Syrië en woont inmiddels drie jaar in Nederland. Het meisje had al veel over de Vierdaagse gehoord en wilde graag een keer meedoen.

Het vloggen vindt ze een leuke bijkomstigheid. "Met mijn filmpjes wil ik laten zien dat vluchtelingenkinderen ook gewoon mensen zijn."

Ook de andere kinderen lopen vooral voor de gezelligheid mee in het V-Team. Maar Dylan kijkt ook al uit naar de finish in Nijmegen, waar de St. Annastraat dan wordt omgetoverd tot de Via Gladiola. "Ik wil graag weten hoe dat voelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl