Schermutselingen bij het parlement in Caracas
NOS NieuwsAangepast

Aanhangers Maduro bestormen parlement in Venezuela

Aanhangers van de Venezolaanse president Maduro hebben in Caracas het parlement bestormd. Op de nationale Onafhankelijkheidsdag vielen ze parlementariërs aan, van wie er zeker drie gewond raakten. Op televisie verschenen beelden van twee met bloed besmeurde leden van het parlement. Ook journalisten kregen klappen.

De aanvallers, volgens ooggetuigen knokploegen, hadden stenen en stokken bij zich. Kort voor de bestorming van het parlement klonken harde knallen, vermoedelijk van vuurwerk.

  • Reuters
    Een van de aanvallers wordt zelf belaagd
  • Reuters
    De gewonde aanvaller probeert het parlementsgebouw weer te verlaten
  • Reuters
    Twee parlementariërs na de aanval

De bestorming is een nieuw hoofdstuk in de zich al maanden voortslepende strijd tussen de regering-Maduro en de oppositie. De afgelopen maanden zijn er vrijwel dagelijks protesten tegen de regering, waarbij meer dan 90 mensen zijn omgekomen. De betogers eisen verkiezingen en beschuldigen "dictator" Maduro ervan het land, dat in een zware economische crisis zit, te gronde te richten.

Maduro kwam in 2013 aan de macht na het overlijden van president Chávez. Inmiddels heeft de rechtse oppositie in het parlement een meerderheid, maar dat is door Maduro deels buitenspel gezet. Voor eind deze maand is er een nieuwe stemming gepland voor een grondwetgevende vergadering, die moet leiden tot een nieuwe grondwet. Daarmee zou het parlement helemaal vleugellam worden.

De oppositie boycot de stemming omdat er sprake zou zijn van fraude. Toen het parlement werd bestormd, besprak de oppositie juist het organiseren van een referendum om het volk de kans te geven zijn mening te geven over Maduro's plannen met de grondwet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl