NOS NieuwsAangepast

Criminelen aan de haal met populaire praatpaal

De 3300 buiten werking gestelde ANWB-praatpalen zijn zo in trek dat ook criminelen ervan proberen te profiteren. De palen zijn niet alleen roofgoed, maar er zijn ook oplichters op internet die doen alsof ze palen willen doorverkopen.

Gisteravond zijn twee mannen opgepakt die praatpalen probeerden te stelen. Een getuige zag dat twee mannen de paal met een slijptol bewerkten en belde de politie. De mannen werden aangehouden met drie praatpalen in hun auto.

Ecoleon, het bedrijf dat de verkoop van de praatpalen organiseert, zette afgelopen weekend vijfhonderd praatpalen online te koop, maar die waren al binnen een half uur uitverkocht. Daarna ontstond een levendige handel op internet.

Het bedrijf waarschuwt dat er ook oplichters actief zijn die geld afhandig maken van kopers zonder de palen te leveren.

Praatpaal wordt laadpaal

Na de populariteit van de eerste lading praatpalen, besloot het bedrijf de verdere verkoop anders aan te pakken. De afgelopen dagen konden mensen die een paal wilden kopen hun interesse kenbaar maken. Maar om handel in de palen te ontmoedigen, moesten zij wel aangeven wat ze met de paal van plan zijn.

Het bedrijf kreeg meer dan 4000 aanmeldingen binnen die per geval worden gecontroleerd op de bestemming. Daarbij let het bedrijf op drie zaken: de paal moet publiek toegankelijk zijn, zo veel mogelijk zijn oorspronkelijke vorm behouden en lang op zijn plek staan.

"Een paal moet niet in de achtertuin belanden maar op een plek waar hij door iedereen gezien en gebruikt kan worden", zegt Arjan Heikoop van Ecoleon.

Het bedrijf kreeg al heel verschillende ideeën binnen die kansrijk zijn, zegt hij, zoals het ombouwen tot een laadpaal voor elektrische auto's. "Of een audiosysteem om neer te zetten in een natuurgebied, zodat mensen daar een verhaal kunnen horen over het gebied waar ze zijn. Dat zijn natuurlijk heel mooie bestemmingen voor de gele palen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl