NOS NieuwsAangepast

Bitterbalruzie in de raad? Daar heeft ook Balkenende ervaring mee

Liever de vrije keuze voor een bitterbal of een ecologisch verantwoord vegahapje? Een dilemma waarover de Utrechtse raad het maar niet eens lijkt te worden. Ook in andere gemeenten liepen zulke ruzies in het verleden hoog op.

Zo was er twee jaar geleden een relletje over een ander stuk bittergarnituur: de kroket. Het CDA en GroenLinks in het Drentse Tynaarlo lagen met elkaar in de clinch over wat er geserveerd werd tijdens vergaderingen.

Wraps met hummus en notenrepen met vruchten: dat is wat GroenLinks op tafel wilde. Het moest afgelopen zijn met de vette, ongezonde snacks, zoals gevulde koeken, worst en kroketten. Onzin volgens het CDA. De partij diende een motie in om de kroket te behouden. Want het eten van de gefrituurde snack leidt tot betere beslissingen aan het einde van een lange vergadering, zeiden verschillende CDA'ers volgens RTV Drenthe.

De Balkenende-krokettenmotie

Toevallig of niet, het was een ander lid van deze partij die in 1993 de krokettenmotie indiende. Jan Peter Balkenende deed dat in Amstelveen, waar hij toen raadslid was. Zijn voorstel: leden hebben recht op een kroket als een raadsvergadering uitloopt tot na 23.00 uur. Het was bedoeld als een grapje, maar de motie werd aangenomen. Hij is daar nog steeds van kracht.

De afgelopen jaren heeft een aantal andere gemeenten, waaronder Katwijk, Coevorden, Hilversum en Zwolle, de kroket juist weer afgeschaft, meldt Binnenlands Bestuur. Dat met het oog op bezuinigingen.

Palingmotie

In Leiden zorgde een andere vettige snack voor onenigheid binnen het gemeentebestuur. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2011 werden toastjes met paling geserveerd. Tot woede van de Partij van de Dieren.

Want de raad had eerder een zogenoemde palingmotie aangenomen. Daarin is bepaald dat de bedreigde diersoort niet mag worden geserveerd bij ontvangsten, staat op de website van Omroep West.

40 dagen zonder vlees

Ook over de grenzen is de menukeuze tijdens een raadsvergadering soms reden voor een relletje. Vorig jaar in de Oost-Vlaamse gemeente Aalter lag de burgemeester overhoop met de lokale fractie Groen. Die wilde dat de gemeente het 40 dagen zonder vlees zou doen.

Groen hoopte op bewustwording van de impact van vlees eten op het milieu. CD&V-Burgemeester Hoste, die ook landbouwer is, wilde daar niets van weten. "We zouden beter een campagne opstarten waarin we de mensen aanmoedigen om te kiezen voor vlees van bij ons", zei hij tegen Het Laatste Nieuws. "Laat de burger zelf de keuze maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl