NOS NieuwsAangepast

Wijkverpleegkundigen met 'angst en beven' de zomer in door personeelstekort

Wijkverpleegkundigen maken zich grote zorgen over een tekort aan personeel deze zomer. Door vakanties van verpleegkundigen en verzorgenden is het al bestaande tekort de komende maanden nog ernstiger, schrijft beroepsvereniging V&VN in een brief aan de Tweede Kamer.

"De wijkverpleging ziet met angst en beven de zomer op zich afkomen", schrijft de V&VN. "Een concreet voorbeeld: bij een wijkzorgorganisatie staan op dit moment honderden diensten in de vakantieperiode open terwijl de uitzendbureaus al zijn leeggetrokken."

Volgens de V&VN was er eind vorig jaar al een tekort van duizend wijkverpleegkundigen. Sindsdien loopt het tekort snel op doordat meer kwetsbare ouderen thuis blijven wonen. Vacatures staan lang open en het verloop van personeel is groot, schrijft de beroepsvereniging.

Overuren

Het tekort heeft ook zijn weerslag op het personeel. "Om alle afgesproken zorg te kunnen leveren, werken verzorgenden in de wijk bijna standaard meer dan hun contracturen. De loyaliteit is groot; niemand laat een cliënt in de steek", staat in de brief aan de Tweede Kamer.

Gisteren maakte demissionair staatssecretaris Van Rijn bekend dat verpleeghuizen jaarlijks 435 miljoen euro extra krijgen voor extra personeel. Volgens de V&VN heeft de wijkverpleging ook zo'n impuls nodig, omdat de sector met dezelfde personeelstekorten kampt.

'Pijnlijk'

De Utrechtse wijkverpleegkundige Lisenka van Loon herkent de problemen. "Door het tekort aan personeel moeten we helaas soms zelfs cliënten weigeren. Dat doet pijn. Voor ons, maar zeker voor degenen om wie het gaat en de familie daaromheen", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook Van Loon zegt dat het personeelstekort structureel is. "Dit speelt al langer en dit blijft ook na september een probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl