Juncker tijdens de presentatie van zijn scenario's voor de EU
NOS NieuwsAangepast

EU-voorzitter Juncker boos over lege vergaderzaal, 'het is belachelijk'

De voorzitter van de Europese Commissie Juncker heeft hard uitgehaald naar het Europees Parlement in Straatsburg. Hij was vandaag voor een toespraak in de vergaderzaal en daar zaten tot zijn woede maar een handvol parlementariërs. "Het Europees Parlement valt op deze manier niet serieus te nemen", zei Juncker. "Het is belachelijk, uiterst belachelijk."

De parlementariërs die er wél waren, gaf hij een compliment. "Ik groet degenen die zich de moeite hebben getroost om aanwezig te zijn"

De scherpe kritiek van Juncker leidde tot een terechtwijzing van de voorzitter van het parlement, Antonio Tajani. "Ik verzoek u andere taal te bezigen, wij zijn niet belachelijk."

Juncker was in het Europees Parlement voor een toespraak over het voorzitterschap van Malta.

Juncker ruziet met voorzitter Europees parlement

Volgens Europa-correspondent Arjan Noorlander komt het vaker voor dat er bij toespraken van bijvoorbeeld regeringsleiders maar weinig Europarlementariërs komen opdagen. "Juncker heeft wel een punt en is niet de enige die dit vindt. Vorig jaar was premier Rutte op bezoek en daar was ook weinig interesse voor. Toen hij aan zijn toespraak begon stroomde de plenaire zaal leeg."

Straatsburg

Het Europees Parlement vergadert twaalf keer per jaar in de Franse stad Straatsburg. Er is al jaren discussie over of dat niet moet worden afgeschaft. Noorlander zegt dat het ook wel eens met 'Straatsburg' te maken kan hebben dat er vanochtend zo weinig parlementariërs aanwezig waren. "Om daar te komen zijn ze al twee dagen kwijt aan reistijd. En dan is het lastig alle vergaderingen in die week bij te wonen. Voor 'plichtplegingen' in de plenaire zaal hebben ze dan geen tijd."

Woensdag staat de toekomst van Straatsburg als vergaderplaats weer op de agenda, de discussie gaat door. "Maar de Fransen zullen het weer blokkeren, zij willen dat die stad vergaderplaats blijft", zegt Noorlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl