Prins Charles in 2010 bij het 150-jarig bestaan van de Cadet Forces in Londen
NOS NieuwsAangepast

Seksueel misbruik in Brits 'jeugdleger' verdween in doofpot

Klachten over seksueel misbruik bij jeugdopleidingen van het Britse ministerie van Defensie zijn jarenlang in de doofpot gestopt. Slachtoffers en hun ouders kregen advies om geen aangifte te doen en daders bleven ongemoeid of werden overgeplaatst. Op hun nieuwe standplaats konden ze nieuwe slachtoffers maken. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Panorama van de BBC.

Het programma deed onderzoek naar seksueel misbruik bij de zogeheten kadetten-opleidingen. Dat zijn trainingsprogramma's voor scholieren die hen voorbereiden op een loopbaan bij de Britse landmacht, luchtmacht en marine. 130.000 middelbare scholieren volgen zo'n programma. De leidinggevenden zijn vrijwilligers.

Vies kleed

De makers vroegen documenten op over misbruik in de regio's Glasgow, Birmingham en Hertfordshire. Daar kwamen in de afgelopen vijf jaar 363 meldingen binnen. Die hadden voor een deel betrekking op misbruik in eerdere periodes. 282 gevallen kwamen bij de politie terecht, voor 99 vrijwilligers volgde ontslag.

Op de website van de BBC komen drie slachtoffers aan het woord. Ene Martin werd in de jaren 80 vanaf zijn twaalfde jaar systematisch misbruikt en verkracht door zijn commandant. "Je wordt getraind om te doen wat de officieren je opdragen", zei hij tegen Panorama. "Daar hoort op een vies kleed gaan liggen ook bij en daar dan maar blijven liggen en ... het te accepteren als een man."

Toen de ouders van de 14-jarige Tony zich in dezelfde periode beklaagden over het misbruik van hun zoon, werd hun afgeraden naar de politie te gaan en beloofd dat de dader niet meer met kinderen zou werken. Uit het onderzoek van Panorama bleek dat de man promotie maakte en tien afdelingen met zeekadetten onder zich kreeg. In 2006 werd hij India veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen.

Jimmy Savile

Een advocaat gespecialiseerd in kindermisbruikzaken zei tegen Panorama dat het misbruik bij de kadetten-opleidingen past in een patroon dat ook in de zaak van Jimmy Savile en bij het misbruik in de katholieke kerk naar voren kwam. Keer op keer namen autoriteiten klachten over misbruik niet serieus, met als gevolg dat daders ongestoord hun gang konden gaan.

Het Britse ministerie van Defensie zegt dat vrijwilligers die met kinderen werken tegenwoordig grondig worden gecontroleerd. Ook wordt slachtoffers of personen die een slachtoffer kennen, aangeraden om naar de politie te gaan en aangifte te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl