Esperanza krijgt EMDR-therapie

Kinderen binnen een paar uur van trauma af met EMDR

Kinderen die iets traumatisch hebben meegemaakt kunnen met een paar uur therapie al geholpen worden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en GGZ Rivierduinen naar behandelmethodes als EMDR- en schrijftherapie.

Bij EMDR-therapie moeten patiënten terugdenken aan de traumatische-ervaring en erover vertellen, terwijl ze tegelijkertijd worden afgeleid door de behandelaar. Bij schrijftherapie wordt samen met de therapeut het verhaal op papier gezet. Dat verhaal wordt iedere keer aangevuld of gecorrigeerd, tot er een verhaal is waar de patiënt mee kan leven.

Vooral EMDR blijkt goede resultaten op te leveren bij kinderen met PTSS, zegt klinisch psycholoog Carlijn de Roos. Met haar collega's onderzocht ze ruim honderd kinderen met een traumatische ervaring. "Zo'n 90 procent bleek een paar uur na de EMDR-behandeling al klachtenvrij te zijn of in ieder geval minder last te hebben."

De PTSS-klachten blijven doorgaans ook weg. "Een jaar laten waren er zelfs meer kinderen van hun klachten af", zegt De Roos. "En die resultaten zijn ook nog eens blijvend."

De 9-jarige Esperanza heeft ook veel baat gehad bij de therapie. Ze was getuige van een overval bij haar tante. "Ik heb gezien hoe ze werd geslagen en werd ingewikkeld met tape. Ik heb me in een hoekje verstopt tot de politie kwam", vertelt ze aan het Jeugdjournaal.

Door EMDR kan Esperanza weer buitenspelen

Esperanza kreeg een intensieve EMDR-behandeling. "Dan zeggen ze dat ik het plaatje in mijn hoofd moet zetten en dan gaan ze met hun vingers heen en weer", zegt het meisje. "Die volg ik dan. In het begin was het best raar, maar later was het niet zo raar meer."

Ik ben niet meer zo bangerig.

Esperenza (9) was getuige van een overval

Inmiddels is Esperanza klaar met de therapie. "Ik durf nu weer alleen naar buiten en alleen in een kamer te zijn. Ik schrik ook niet meer zoveel van dingen en ik ben niet meer zo bangerig. En ik hoef niet per se meer bij mijn moeder te zijn."

Ongeveer 16 procent van de kinderen met een traumatische ervaring krijgt last van PTSS. De Roos: "Het is belangrijk dat die klachten vroegtijdig gesignaleerd worden, zodat deze behandeling gestart kan worden."

Lichamelijke klachten

Volgens haar worden klachten snel over het hoofd gezien. "Dan komen ze binnen met eetproblemen, buikpijn of hoofdpijn. Daarbij wordt niet direct gedacht aan PTSS. Logisch, maar het zou wel nagegaan moeten worden."

De Roos hoopt dat EMDR- en schrijftherapie snel worden opgenomen in de Europese behandelprotocollen voor PTSS bij kinderen. "Het wordt al veel toegepast, maar echt goed bewijs dat het werkt was er nog niet en dat hebben we nu wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl