Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer
NOS SportAangepast

Oud, ouder, oudst: dertigers heersen in het toptennis

Fitheid is al sinds jaar en dag het sleutelwoord in het toptennis. Zo blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de topspelers in de loop der jaren enkel is gestegen. Ook op Wimbledon, dat maandag van start ging, is die trend duidelijk zichtbaar.

Het was vorige week een veelbesproken thema in de tenniswereld. Op de nieuwe wereldranglijst bleken in de top-40 liefst 21 dertigers te staan. Een unicum sinds de invoering van de wereldranglijst in 1973.

Top-5 wereldranglijst

Speler Leeftijd
1. Andy Murray 30 jaar, 1 maand
2. Rafael Nadal 31 jaar
3. Stan Wawrinka 32 jaar, 2 maanden
4. Novak Djokovic 30 jaar, 1 maand
5. Roger Federer 35 jaar, 10 maanden

Wie naar de leeftijden van de Wimbledon-deelnemers kijkt, ziet eenzelfde patroon. In 2016 betraden 49 dertigplussers het heilige gras in het mannenenkelspel. Een record.

Ook dit jaar zijn de dertigers sterk vertegenwoordigd (47 spelers) in Londen, met de 39 jaar en 2 maanden oude Duitser Tommy Haas als kopman. Een groot verschil met 2010, toen slechts twintig dertigers deelnamen.

Deelnemers van 30 jaar en ouder in mannenenkelspel Wimbledon

Jaar Aantal
2017 47
2016 49
2015 37
2014 34
2013 30
2012 34
2011 24
2010 20
2005 23
2000 13

"Het prijzengeld is in de loop der jaren toegenomen en dat kan voor sommige spelers een argument zijn om langer door te gaan", aldus oud-prof Raemon Sluiter, tegenwoordig coach van Kiki Bertens.

"Spelers zijn tegenwoordig fysiek veel meer bezig. In mijn tijd besteedde je wel aandacht aan het fysieke aspect, maar dan was je op een vrije dag een of twee uur bezig. Tegenwoordig werken die jongens complete programma's af. De verzorging van het lichaam is veel belangrijker geworden."

"Tegenwoordig verdient een speler rond de dertigste plaats op de wereldranglijst voldoende om naast een coach ook extra mensen in dienst te nemen, zoals een fysiotherapeut of conditietrainer. Dan houd je het langer vol."

"Andy Murray was min of meer de trendsetter", aldus Sluiter. "Hem zag je op z'n zeventiende al met een grote begeleidingsstaf werken. Fysiek was hij al op jonge leeftijd erg goed. Hetzelfde geldt voor Rafael Nadal."

"Zij hebben als voorbeeld gediend voor de rest. Kijk nu naar Alexander Zverev, die ook vanaf z'n zeventiende al met een flinke groep mensen om zich heen werkt. Voor Dominic Thiem geldt precies hetzelfde. Ze hebben een grote entourage. Het is de nieuwe standaard in het tennis."

Ik zie het niet gebeuren dat we over een paar jaar een aantal veertigers in de tophonderd hebben.

Raemon Sluiter

Sluiter denkt wel dat met 'oudjes' als Tommy Haas en Federer de limiet is bereikt. "Haas is enige jaren geblesseerd geweest. Dat maakt een groot verschil. En Federer kan het zich permitteren om het gravelseizoen over te slaan. Dat kunnen andere jongens zich niet veroorloven."

"Ik zie het ook niet gebeuren dat we over een paar jaar een aantal veertigers in de tophonderd hebben. Op een gegeven moment is het echt klaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl