Haroon Syed
NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor Brit die aanslag beraamde op concert Elton John

Een geradicaliseerde Britse moslim van 19 die op 11 september vorig jaar een aanslag wilde plegen tijdens een concert van Elton John in Hyde Park, is veroordeeld tot levenslang. Volgens de rechtbank is die straf gerechtvaardigd, omdat hij een massamoord had kunnen plegen. Van de straf moet hij minstens 16,5 jaar uitzitten; pas na die tijd komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Haroon Syed was 18 toen hij ook andere doelwitten bekeek, zoals de winkelstraat Oxford Street. Hij heeft bekend dat hij bezig was een terroristische aanslag voor te bereiden.

Elton John in de Ziggo Dome, op 22 november 2016

Volgens de politie heeft hij geprobeerd leningen af te sluiten om een wapen en explosieven aan te schaffen via internet. Op sociale media deelde hij zijn plannen.

Inlichtingendienst

Syed dacht dat hij dat deed met gelijkgestemden, maar onder zijn volgers waren ook agenten van de inlichtingendienst MI5, die zich voordeden als extremist. Een van hen nam later, in het geheim, in een koffiehuis een gesprek met hem op over zijn plannen

Haroon Syed zou zijn geradicaliseerd nadat vorig jaar juni een oudere broer was veroordeeld. Die kreeg levenslang voor het beramen van een terreurdaad tijdens Remembrance Day, de dag waarop in het Verenigd Koninkrijk de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht. Zijn broer wilde op die dag iemand onthoofden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl