NOS WielrennenAangepast

Zelfs als Sagan twee fouten maakt, wint hij

"Wat is druk? Ik weet niet wat dat is, hoor." Peter Sagan reageert op z'n Peter Sagans, nadat hij even daarvoor met veel machtsvertoon in Longwy het peloton zijn wil heeft opgelegd. Maar dat de koele kikker uit Slowakije opgelucht is, blijkt wel uit zijn antwoorden.

Op het moment dat de wereldkampioen de sprint aanging, ging het bijna mis. "Ik knalde uit mijn pedaal", zegt Sagan. "Ik dacht: wat gebeurt er toch vandaag? Het was al de tweede fout die ik maakte."

Eerder op de steile slotklim maakte de Slowaak een inschattingsfout. "Richie Porte viel vroeg aan en had even een gaatje met nog 800 meter te gaan. Toen ik voor mezelf besloot om vol te gaan, kwam ik erachter dat ik veel te vroeg ging en zei tegen mezelf: shit, je bent te vroeg aangegaan."

Met zijn kracht en snelheid bleek hij toch de sterkste. Al kwam Michael Matthews nog dichtbij.

Laurens ten Dam sleurde onderweg kilometers lang op kop van het peloton om het gat naar de vluchters te dichten. Dat deed hij voor Matthews, zijn kopman. Maar de Australiër kon net niet op tegen de macht van Sagan.

"Dat is geen schande natuurlijk, maar wel jammer", concludeerde de ervaren Ten Dam, die bezig is aan zijn negende Tour. Na zijn werk voor Tom Dumoulin in de Giro d'Italia hoopt Ten Dam in deze ronde Warren Barguil in de bergen bij te staan. "Ik heb heel goede benen. Daar is geen twijfel over mogelijk."

Matthews zelf kijkt met teleurstelling terug op zijn etappe. "Als ik iets verder naar voren had gezeten, had ik gewonnen. Het is moeilijk te zeggen als je terugkijkt wat er gebeurd zou zijn, maar ik moet blij zijn met een tweede plaats."

Leezer na val: het lichaam is nog een beetje in protestmodus

Voor Tom Leezer was het een dag van overleven. De renner van Lotto-Jumbo ging zondag onderuit en kampt met knieklachten. "Mijn lichaam is nog een beetje in protest momenteel. Dat zal morgen nog niet weggetoverd zijn, maar hopelijk wordt het beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl